Aktuálně

7. 5. 201811:53

V České republice nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok

V pondělí 7. května 2018 proběhla na Úřadu vlády schůzka předsedy vlády Andreje Babiše s ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou a s ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem.

Závěrem této schůzky je následovné konstatování:

V České republice nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok. Toto konstatovaly ve shodě obě zpravodajské služby ve svých zprávách. V České republice byl v roce 2017 zahájen program zaměřený na ochranu vojsk a obyvatelstva a detekci zbraní hromadného ničení. V rámci tohoto programu měla být testována látka typu Novičok A-230.

V první fázi byla provedena mikrosyntéza látky Novičok A-230. V průběhu mikrosyntézy nebyla látka izolována a tento postup není dle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost považován za výrobu ani vývoj. Vzniklý produkt byl ihned zničen. Ke druhé fázi programu již nebylo přistoupeno. Látka typu Novičok A-230 je odlišná od látky A-234, která byla použita při otravě Sergeje Skripala ve Velké Británii. Obě látky jsou zcela odlišné a mají jasně rozdílnou chemickou strukturu.

Ve vyjádření prezidenta se zřejmě jedná o rozdílné vnímání slov výroba a testování, kdy má prezident pravdu v tom, že zákon č. 19 z roku 1997 Sb. označuje za výrobu každou chemickou reakci, přičemž ve vyjádření Vojenského výzkumného ústavu mikrosyntéza za výrobu označená není. Sám Vojenský výzkumný ústav použil termín výroba a testování rozdílně v mediálním prostoru (rozhovor ředitele VVÚ v ČT 17. března 2018), čímž vzniklo toto nedorozumění.