Aktuálně

8. 5. 201817:18

Hrzánský palác navštívilo 640 návštěvníků

V úterý 8. května 2018 otevřel Úřad vlády ČR veřejnosti Hrzánský palác na pražských Hradčanech. Historické a reprezentační prostory nejstaršího objektu ve správě Úřadu vlády ČR si během Dne vítězství přišlo prohlédnout 640 návštěvníků.

Den otevřených dveří je součástí akcí, které Úřad vlády ČR pořádá v rámci jubilejního roku 100. výročí vzniku Československa.

Zájemci během prohlídky získali od odborných průvodců informace o historii a také o současných účelech a užívání této výjimečné stavby. Navštívili například Gobelínový sál, jídelnu, pracovnu předsedy vlády a terasu s jedinečným výhledem na Prahu. Prohlídku zakončili u stálých expozic Můj stát a Symboly republiky.

Mezi významné obyvatele paláce patřil například Tomáš Garrigue Masaryk, který zde pobýval v letech 1894–1896. Palác prošel radikální adaptací z činžovního domu ve výstavný palác mezi léty 1949–1952 a od roku 1961 ho užíval Úřad předsednictva vlády ČSSR, předchůdce dnešního Úřadu vlády ČR. Podrobnější informace o historii Hrzánského paláce naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/hrzansky-palac-3689/.

„Na státní svátek Den vítězství 8. května jsme veřejnosti zpřístupnili Hrzánský palác na pražských Hradčanech. I v další dny státních svátků pozveme veřejnost do budov, které využívá Úřad vlády v souvislosti s plněním úkolů spojených s činností vlády. Navíc každý víkend mezi dubnem a říjnem je zpřístupněna Benešova vila v Sezimově Ústí a bezmála každou sobotu od dubna do října Kramářova vila v Praze,“ řekl vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Úřad vlády ČR se aktivně zapojuje do oslav jubilejního roku 2018. Informace o všech aktivitách naleznete na webových stránkách http://www.vlada.cz/aktivity-uradu-vlady-k-jubilejnimu-roku-2018-165143/.