Aktuálně

10. 5. 201819:44

Premiér Babiš zahájil občanské konzultace s veřejností o budoucnosti Evropské unie

Ve čtvrtek 10. května 2018 zahájil předseda vlády Andrej Babiš s francouzskou ministryní pro evropské záležitosti Nathalií Loiseau občanské konzultace v České republice. Diskuze v pražské La Fabrice s podtitulem Jakou Unii chceme? Aneb proč hovořit s občany o Evropě? se zúčastnila široká veřejnost. Česko se tak zapojilo do celoevropské iniciativy, jejímž cílem je dialog s občany o budoucnosti EU.

Premiér Babiš uvedl, že si velmi dobře uvědomuje důležitost českého členství v EU i význam dialogu s občany o věcech veřejných. Výhody Evropské unie vidí především v udržení míru v Evropě a zajištění čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, kapitálu, zboží a služeb.

Potřebujeme lidem vysvětlovat, že projekt Evropské unie je skvělý. Volný pohyb osob je úžasný a my jsme zažili dobu, kdy to nebylo možné. Na druhé straně musíme zdůrazňovat, že stále není dořešen vnitřní trh, že jsou tam omezení a bariéry. To musíme prosazovat. Evropa se musí zamyslet nad tím, jak více propagovat projekt, který je skvělý, ale bohužel u nás má takovou pověst, jakou má,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Zároveň zdůraznil potřebu bojovat za české zájmy, především pak za rozdělení finančních prostředků z evropských fondů.

Následně premiér Andrej Babiš jednal s ministryní Nathalií Loiseau o budoucím rozpočtu EU, digitální agendě, západním Balkánu či migraci.

Občanské konzultace pořádá česká vláda na základě výzvy francouzského prezidenta Emmauela Macrona, který navrhl, aby političtí představitelé jednotlivých členských zemí vedli dialog s občany o budoucnosti EU. Po dnešním slavnostním zahájení v Praze bude diskuze pokračovat do října i v dalších 10 městech České republiky a výsledek bude prezentován na jednání Evropské rady v prosinci. Další informace o občanských konzultacích naleznete na: /cz/evropske-zalezitosti/aktualne/cesko-se-pripoji-k-celoevropskym-obcanskym-konzultacim-165210/.