Aktuálně

16. 5. 201814:12

Premiér Andrej Babiš navštíví Finskou republiku

Předseda vlády Andrej Babiš navštíví v neděli 20. a v pondělí 21. května 2018 Finskou republiku. V rámci pracovní návštěvy bude jednat s finským premiérem Juhou Sipilou o evropských otázkách, obchodní spolupráci obou zemí a oblasti vzdělávání. V Helsinkách se setká také s ministrem zahraničních věcí Timem Juhanim Soinim a se zástupci krajanské a česko-finské podnikatelské komunity.

Během jednání bude premiér Babiš se svým finským protějškem Sipilou hovořit především o užší spolupráci v oblasti evropských záležitostí, a to především o podobě budoucího evropského rozpočtu, směřování Evropské unie a také reformě azylového systému. Diskutovat budou také oblast vzdělávání, kde bude tématem úspěšné propojování finského akademického a podnikatelského sektoru a přizpůsobování výuky dnešním potřebám ekonomiky a společnosti. Pohovoří rovněž o rozšíření česko-finské obchodní spolupráce, posílení obchodní výměny a boji proti hybridním hrozbám.

Předseda vlády se během návštěvy setká se zástupci krajanské komunity, zúčastní se Česko-finského business fóra a navštíví základní školu ve Vantaa a Aaltovu Univerzitu v Espoo.

Naposledy navštívil Finskou republiku ve funkci předsedy vlády Petr Nečas v roce 2013. Naopak posledním finským premiérem, který zavítal na návštěvu do České republiky, byl v roce 2008 Matti Vanhanen.