Aktuálně

17. 5. 201817:43

Premiér Babiš podpořil na summitu v Sofii západobalkánské státy v cestě do EU

Předseda vlády Andrej Babiš se ve čtvrtek zúčastnil v bulharské Sofii summitu EU-západní Balkán. Vrcholná schůzka proběhla za účasti lídrů EU a představitelů šesti západobalkánských zemí – Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Kosova, Makedonie a Srbska. Summit se soustředil především na posílení spolupráce mezi EU a západním Balkánem v oblasti bezpečnosti a infrastruktury.

Český premiér na jednání zdůraznil, že je v zájmu EU, aby se země západního Balkánu staly v budoucnu jejími členy. „Evropa je jen jedna a bez Balkánu nikdy nemůžeme tvrdit, že mluvíme za Evropu jako celek. I proto potřebujeme mít tyto země co nejdříve v EU a v Schengenu. EU dnes bohužel nepotvrdila datum rozšíření. Přitom takové datum by země západního Balkánu motivovalo k další práci. Přesto věřím, že západobalkánské země budou dále intenzivně postupovat v reformách, boji proti korupci, organizovanému zločinu a pašeráctví. Pro Evropu jde o klíčový region, který má naši plnou podporu,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš.

Lídři EU dnes se západobalkánskými představiteli hovořili o bezpečnosti a konektivitě. Diskuse se věnovala nejen propojení z hlediska dopravy, ale i z hospodářského a kulturního pohledu, a to například v souvislosti s programem Erasmus+.

Před začátkem summitu se ve středu večer uskutečnilo neformální setkání hlav států a předsedů vlád členských zemí EU. Lídři evropských států diskutovali především o vztazích s USA, a to ve světle obchodních vztahů a jaderné dohody s Íránem. Evropští státníci se shodli, že zájmem EU je v tuto chvíli dohodu zachovat, protože výrazně přispívá k bezpečnosti regionu. Tématem neformální večeře byla také cla na dovoz oceli a hliníku a vyjednávání trvalé výjimky s USA, která v tuto chvíli platí pro EU do konce května.