Aktuálně

21. 5. 201817:43

Premiér Babiš v Helsinkách: S Finskem máme dobré vztahy a na evropské úrovni jsme blízkými partnery

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil ve dnech 20. – 21. května 2018 pracovně Finskou republiku. S tamním premiérem Juhou Sipilou jednal o migraci, příštím rozpočtu Evropské unie, školství, spolupráci v oblasti obchodu a boji proti hybridním hrozbám. Během návštěvy se také setkal s českými krajany a zástupci českých firem aktivních ve Finsku, zahájil Česko-finský ekonomický kulatý stůl a navštívil základní školu ve Vantaa a Aaltovu Univerzitu v Espoo.

Hlavním bodem dvoudenní návštěvy bylo společné jednání předsedů vlád České a Finské republiky Andreje Babiše s Juhou Sipilou. Jednali především o aktuálních evropských otázkách, jako je podoba příštího rozpočtu EU, brexit, migrace a reforma azylového systému.

S Finskem máme dobré vztahy a na evropské úrovni jsme blízkými partnery. S premiérem Sipilou jsme probrali řadu témat. Hovořili jsme především o migraci a reformě azylového systému. Chceme, aby byl silný a odolný vůči možným dalším krizím. Naším společným cílem je pomoc potřebným a dobře zabezpečené vnější hranice Unie. Musíme se soustředit na společná řešení a nikoliv na to, co Unii rozděluje, jako tomu bylo v případě kvót,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Významným tématem jednání byla podoba příštího rozpočtu Evropské unie. Pro Českou republiku je zásadní, aby členské státy měly možnost rozhodovat o zaměření finančních prostředků a o investičních prioritách. Premiéři dále hovořili o rozvoji ekonomických a obchodních vztahů a spolupráci zemí Visegrádské skupiny se severskými zeměmi.

Český premiér Babiš hovořil se svým protějškem Sipilou také o finském vzdělávacím systému, který dosahuje vynikajících výsledků a dokáže velmi rychle reagovat na ekonomické a společenské potřeby, a to i díky dobrému propojení s podnikatelským sektorem. Tématem jednání byla též spolupráce v oblasti bezpečnosti, a to především v boji proti hybridním hrozbám. Během návštěvy podepsali velvyslanec ČR ve Finsku Ivan Jukl a ředitel centra excelence Matti Saarelainen memorandum o přistoupení České republiky k Evropskému centru excelence pro boj s hybridními hrozbami, na jehož základě dojde ke spolupráci a výměně informací mezi bezpečnostními experty obou zemí.

V Helsinkách se předseda vlády Babiš setkal také s ministrem zahraničních věcí Timem Juhanim Soinim a se zástupci krajanské komunity, kterým poděkoval za jejich činnost posilující povědomí o České republice v zahraničí. Během programu zahájil s finským premiérem Česko-finský kulatý stůl zaměřený na posílení ekonomické spolupráce při využití nových trendů v ekonomice. Akce měla za cíl identifikovat nové příležitosti spolupráce v oblasti dopravy, energetiky, zdravotnictví a udržitelné tzv. oběhové ekonomiky.

Součástí programu pracovní cesty byla návštěva Aaltovy Univerzity v Espoo, kde premiér Babiš hovořil se zástupci ministerstva školství, výzkumu, univerzit i podnikatelů o úspěšnosti vzdělávacího systému. Na závěr dne navštívil základní školu ve Vantaa.