Aktuálně

29. 5. 201816:02

Kramářovu vilu v Praze a Benešovu vilu v Sezimově Ústí navštívilo od dubna přes deset tisíc zájemců

Úřad vlády České republiky zpřístupnil v tomto roce, kdy si připomínáme 100. výročí založení Československa, od dubna do října Kramářovu vilu v Praze a Benešovu vilu v Sezimově Ústí. Do obou objektů si během dubna a května našlo cestu celkem 10 161 zájemců. Kramářovu vilu navštívil během prvního dne otevřených dveří také předseda vlády Andrej Babiš, z jehož iniciativy jsou tyto dvě vily otevřeny veřejnosti v historicky největším rozsahu.

Kramářovu vilu v Praze, rezidenci předsedy vlády, navštívilo doposud 7 177 lidí a Benešovu vilu v Sezimově Ústí pak 2 984 návštěvníků. Součástí komentovaných prohlídek jsou reprezentační prostory a jedinečné přilehlé zahrady. Návštěvnický provoz v Benešově vile je umožněn díky memorandu uzavřenému s Národním muzeem, které zajišťuje odborné průvodce.

„Obě vily jsou pro veřejnost otevřeny v roce 2018 v bezkonkurenčně nejvíce termínech v novodobé historii.  Kramářova vila 32 dnů. A Benešova vila bude přístupná, v případě zájmu o páteční prohlídky i v době letních prázdnin, celkem 90 dnů,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Objekty může veřejnost navštívit zdarma až do konce října.

Návštěva Benešovy vily je možná po předchozí rezervaci na http://rezervace.benesovavila.nm.cz/.

Zájemci o prohlídky Kramářovy vily mohou objekt navštívit bez předchozí rezervace každou sobotu od 9 do 16 hodin s výjimkou 7. července a 27. října. Podrobnější informace o její historii naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/kramarova-vila-3692/.

Úřad vlády připravil mnoho aktivit pro veřejnost u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. Více informací naleznete na webových stránkách Úřadu vlády http://www.vlada.cz/aktivity-uradu-vlady-k-jubilejnimu-roku-2018-165143.