Tiskové konference

30. 5. 20189:04

Tisková konference po jednání vlády, 30. května 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám pana premiéra Andreje Babiše a rovnou mu předávám tímto slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, velice expresně, protože běžím do sněmovny. 
My jsme dneska projednávali, tak jak jsme avizovali, náš návrh zákona o směnárenské činnosti, kde jsme potvrdili tu možnost klientů změnit si do dvou hodin od směny, odstoupit od smlouvy. A to je možné do částky 1.000 eur. To směnárenské místo se musí jasně označit, že skutečně ten kurs je netto, tzn. včetně jejich zisků, takže toto bylo projednáno a myslím si, že to pomůže určitě k lepší pověsti naší země nebo hlavně hlavního města Prahy. 
Dále jsme diskutovali a projednali naši pozici ohledně agentury GSA. My určitě podporujeme tuto agenturu, zítra mám schůzku a navštíví agenturu místopředseda Evropské komise pan Ševčovič. My chceme vlastně bojovat za větší kompetence této agentury, mohla by do budoucnosti zaměstnávat až 700 lidí. Já sám se zúčastním těchto jednání, určitě budeme lobbovat u Evropské komise, aby právě GSA byla podpořena i v rámci evropského rozpočtu.
Projednali jsme financování poštovních služeb. Tam jsme schválili vlastně v minulosti diskutované částky, které má pošta dostat, celkově je to 8 milionů, jsou rozdělené na 200 milionů v roce 2018, 300 milionů v roce 2019 a 300 milionů v roce 2020. Má tam nastoupit nový generální ředitel a my očekáváme, že konečně pošta bude mít nějakou vizi, nějakou strategii, protože ztratila podíl na trhu, jsou tady konkurenční firmy, které vzaly ten podíl. Jsou tam strašně nízké platy zaměstnanců a doufejme, že bude i transparentní nakupování všech věcí. Já jsem dostal informace, že se tam chystá nějaký prodej nemovitého majetku ještě za minulého vedení, myslím si, že takový prodej by měl být prostě transparentní a spíš formou dražby, tak jak to dělal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v případě prodeje Hybernie.
Potom jsme se vyjadřovali k návrhu poslanců Bendy, Chvojky, Vondráčka ohledně DPH, kde jsme vyjádřili neutrální stanovisko.
Ohledně návrhu poslanců Pekarová, Kovářová, Kaňkovský. My určitě podporujeme, aby naše matky mohly pracovat na poloviční úvazek, aby zaměstnavatelé byli motivování k tomu, protože my máme vlastně v Evropě nejmenší podíl zaměstnanosti matek na mateřské dovolené, respektive jejich návrat do pracovního procesu. Tam jsme se k tomu vyjádřili neutrálně s tím, že chceme v podstatě diskutovat o tom, aby takové změny nebyly zneužívány. 
My jsme ukončili dále projekt Národní inovační fond. Podle mého názoru nesmyslný projekt. Stát určitě nemá fungovat jako Private Equity a řešit startupy, když na to máme tady víceméně finanční trh. 
A to je všechno. Dneska večer vláda bude pokračovat po skončení sněmovny. Zúčastní se jenom ministři, budeme řešit rozpočet, který má ministryně financí zítra předložit vládě do eklepu, a plus budeme diskutovat ohledně prvního nástřelu rozdělení nového rozpočtu Evropské unie 2021–2027, kde dochází ke snížení, ale ne tak, jak to bylo avizováno médii. Není to o 23 %, ale je to podle našich propočtů asi o 13 %. A samozřejmě je to návrh, o kterém my budeme diskutovat i v kontextu toho, jestli se bude navyšovat příspěvek jednotlivých členských zemí do evropského rozpočtu nebo ne, jaká budou kritéria. Některé země odmítají navyšování, jako Rakousko nebo Finsko, jako čistí plátci. My samozřejmě máme hlavně zájem na tom, abychom zásadně rozhodovali o tom, jak ty peníze budou využity a priorita je samozřejmě do investic.