Aktuálně

31. 5. 201816:30

Ministr zemědělství: Pro řešení kůrovcové kalamity je jedním ze stěžejních úkolů zajistit pracovníky do lesů

Zajištění chybějících pracovníků pro těžbu, odvoz a asanaci dříví, uvolnění těžebních kapacit, vybudování náhradních skladů a navýšení přepravní kapacity, to jsou hlavní opatření pro řešení kůrovcové kalamity. Ty dnes představilo Ministerstvo zemědělství na jednání s premiérem Andrejem Babišem a zástupci rezortních i mimorezortních organizací.

 „Nejdůležitějším úkolem pro tlumení kůrovce je co nejrychleji nalézt, vytěžit a asanovat napadené stromy, k tomu je potřeba dostatek pracovních sil, které budeme muset zajistit ze zahraničí. Předpokládáme, že se vytěží 1,5 až 2,5 milionu kubíků dřeva, které bude vzhledem k přesycenosti trhu neobchodovatelné. Pro toto dřevo  bude nutné najít vhodné skladovací prostory,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Na práce v lesích chybí v současné době až 6 tisíc lidí. Jsou potřeba jak kvalifikovaní zaměstnanci na těžbu a odvoz, tak nekvalifikovaní na asanaci, úklidové práce a následné zalesňování. „Potřebujeme sehnat lidi na řešení kalamity, která je dlouhodobě neřešená. Musí si je najít firmy i Lesy ČR. Pokud se nenajdou u nás, potom je potřeba je hledat v zahraničí,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš. Ministerstvo vnitra zajistí zahraničním pracovníkům potřebné vízum a pracovní povolení ve zkrácené lhůtě.

Po vytěžení napadených stromů bude dřevo odvezeno na náhradní sklady, kde bude také hromadně asanováno. Nyní se vybírají vhodná místa, a to ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty, Českými dráhami, Ministerstvem obrany a jednotlivými kraji. K zamezení množení kůrovce na skládkách se počítá i s využitím nově vyvinuté testované látky EDN (ethandinitril), která hubí škůdce ve všech vývojových stádiích a kterou lze najednou účinně asanovat velké objemy kůrovcem napadeného dřeva.

Pro soukromé vlastníky lesů Ministerstvo plánuje větší dotace na obnovu lesa a asanace kůrovcového dříví, které by se měly navýšit o  300 milionů korun na celkových 1, 2 miliardy.

Pro navýšení přepravních kapacit na železnici je důležité rozhodnutí ČD Cargo navýšit do konce tohoto roku kapacity na odvoz dřeva o 500 vagonů.

„Vzhledem k tomu, že kalamita je tak rozsáhlá a že počasí víc přeje kůrovci než nám, neobejdeme se při jejím řešení bez zapojení ostatních resortů a všech vlastníků lesů. Domluvili jsme se na setkání se všemi zainteresovanými skupinami na pravidelných jednáních a budeme tento problém dál intenzivně řešit.  Nouzový stav zatím vyhlašovat nebudeme,“ uvedl ministr zemědělství.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství