Aktuálně

31. 5. 201815:00

Premiér jednal s místopředsedou Evropské komise o kosmických aktivitách EU a energetické unii

Předseda vlády Andrej Babiš se ve čtvrtek 31. května 2018 sešel s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Hlavními tématy jednání byla budoucnost kosmické politiky EU včetně činnosti agentury GSA, která sídlí v Praze, a energetická a klimatická politika.

„Jsem velmi rád, že pan místopředseda Šefčovič přijel do Prahy v době, kdy Evropská komise finišuje návrh rozpočtu na kosmické aktivity. Naším cílem je posílit současnou roli agentury GSA v Praze a bojovat za její větší kompetence. GSA je důležitá nejen pro Českou republiku, ale pro celý kosmický program EU. Proto jsme dnes jednali o tom, jak navýšit v příštím evropském rozpočtu prostředky na její provoz,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Agentura GSA sídlí v Praze od roku 2012. Česká vláda má zájem na posílení kompetencí GSA tak, aby bylo pod její křídla převedeno řízení veškerých aktivit na řízení evropských kosmických a navigačních programů a jejich provoz. EU by měla využít zkušenosti GSA obzvláště v oblasti bezpečnosti. Posílení GSA by znamenalo, že agentura by mohla zaměstnávat až 700 lidí. Novou legislativu, která by měla řešit příští podobu kosmické politiky EU, představí Evropská komise ve středu 6. června.
Dalším tématem jednání premiéra a místopředsedy Evropské komise byla energetická a klimatická politika EU. Praha je jednou ze zastávek Maroše Šefčoviče v rámci série návštěv členských států, ve kterých představuje plán na vytvoření energetické unie.