Aktuálně

10. 6. 201812:10

Předseda vlády Andrej Babiš uctil památku obětí vyhlazených Lidic

V neděli 10. června 2018 se premiér Andrej Babiš zúčastnil pietního setkání v Památníku Lidice, které se konalo u příležitosti 76. výročí vyhlazení obce Lidice.

Premiér Andrej Babiš připomněl, že smrt mnoha nevinných lidí byla demonstrací síly nacistických okupantů, kteří se neřídili vládou práva a soudního řádu. „Dnes nám tedy nejde pouze o vzpomínku na oběti, ale je to pro nás mementem pro budoucnost. Nedopusťme, aby se takové hrůzy mohly opakovat. Važme si toho, že žijeme v Evropské unii, která je hlavně mírovým projektem, važme si toho, že jsme členy NATO, které garantuje naši bezpečnost a kde jsme sami činní, aktivní a spolehliví pro ostatní, važme si i toho, že se ve světě aktivně zasazujeme o ochranu lidských práv. Děkuji Vám, kteří jste přišli, abychom společně vzpomenuli na tuto událost,“ řekl v Lidicích Andrej Babiš.

Setkání se zúčastnili také 1. místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně obrany Karla Šlechtová, ministr kultury Ilja Šmíd, zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, velvyslanci a další čestní hosté. Součástí pietní vzpomínky byl 12. ročník Celostátní přehlídky dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

V roce 1942 bylo přesně 10. června nacisty zastřeleno 173 mužů, ženy byly odvezeny do koncentračního tábora Ravensbrück a děti, které nebyly vybrány k poněmčení, zavražděny ve vyhlazovacím táboře v Chelmnu. Obec byla srovnána se zemí. Roku 1945 se dožilo pouze 143 žen, 17 dětí a tři muži. Důvodem vyhlazení Lidic nacisty byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942.