Aktuálně

28. 6. 201810:30

Premiér Babiš bude jednat na Evropské radě o migraci a budoucím rozpočtu EU

Premiér Andrej Babiš bude dnes a zítra jednat s dalšími lídry EU na Evropské radě v Bruselu. Tématem summitu premiérů a prezidentů EU bude migrace, víceletý finanční rámec EU a problematika zdanění. Na okraj Evropské rady proběhne také jednání eurosummitu k budoucnosti eurozóny, kterého se zúčastní i český premiér.

„Migrace bude zásadním tématem tohoto summitu. Budu zdůrazňovat, že situaci musíme řešit mimo EU, ne uvnitř Schengenu. Budu usilovat o to, abychom dnes večer vedli debatu o hotspotech mimo území EU a dalších bilaterálních dohodách s africkými zeměmi. Pokud Evropa nebude schopná migraci řešit, může to mít fatální důsledky na výsledky evropských voleb,“ řekl před odjezdem na summit Andrej Babiš.

Lídři EU se také budou poprvé věnovat budoucímu rozpočtu EU, a to konkrétně jeho harmonogramu. Hlubší diskuse bude následovat až na podzimním jednání. Český premiér však už nyní zdůrazní, že vláda bude bojovat proti snížení alokace v kohezi a zemědělství, zvlášť v situaci, kdy je navrženo disproporční navýšení jiných kapitol rozpočtu, z nichž ČR nemůže čerpat. Tím pádem dochází k navýšení odvodů ČR do rozpočtu EU, což je nepřijatelné.

Evropská rada bude řešit také vztahy s USA v souvislosti s obchodem a zavedením amerických cel. Tématem bude také obranná politika a podpora inovací a digitální agendy.

Ještě před začátkem Evropské rady proběhne tradiční koordinace premiérů Visegrádské skupiny. Té se jako host zúčastní francouzský prezident Emmanuel Macron. V pátek se lídři EU ve formátu EU-27 budou věnovat pokračujícím jednáním se Spojeným královstvím o brexitu a uskuteční se jednání eurosummitu, tedy zemí eurozóny. Toho se tentokrát zúčastní i český premiér.