Aktuálně

27. 8. 201810:59

Premiér Babiš na poradě velvyslanců: Jsme pevnou součástí Západu

V pondělí 27. srpna 2018 se předseda vlády Andrej Babiš zúčastnil pravidelné porady vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Na setkání v Černínském paláci vystoupil také ministr vnitra Jan Hamáček, který je pověřen vedením Ministerstva zahraničních věcí.

Diplomaté a další hosté se zabývali zahraničně politickými, bezpečnostními, konzulárními, unijními a ekonomickými tématy.

Jsme pevnou součástí Západu, jsme členy Evropské unie a jsme spojenci v rámci NATO. To nikdo nemůže zpochybnit. Občas jsou nějaké řeči, že nejsme dostatečně proevropští, ale není to pravda. Otázka je, zda bychom skutečně nemohli být aktivnější,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér Babiš zároveň zdůraznil, že vláda chce v EU prosazovat české národní zájmy, a zároveň jí záleží na dobrém fungování Unie. Ta by se podle něj měla vrátit ke své původní podstatě, kterou je zajištění bezpečného a prosperujícího kontinentu založeného na společném vnitřním trhu.

Zmínil také evropské volby, které se budou konat příští rok. Podle premiéra Babiše budou tyto volby velmi důležité a je potřeba bojovat za silnou roli Evropské rady, větší roli členských států a proti zpolitizování Evropské komise.

Důležitým tématem byla také migrace. Předseda vlády Andrej Babiš uvedl, že je potřeba se zaměřit na pomoc uprchlíkům v zemích původu a najít celoevropské řešení.

Na závěr premiér vyzdvihl také ekonomickou diplomacii a znovu potvrdil, že vláda chce nadále podporovat české firmy.