Tiskové konference

29. 8. 201817:58

Tisková konference po jednání vlády, 29. srpna 2018

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Hezké odpoledne, vážení novináři, já vás vítám na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde předsedu české vlády pana Andreje Babiše a také 1. místopředsedu vlády pana Jana Hamáčka. O úvodní slovo tedy poprosím pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, premiér: Dobrý den, dámy a pánové. Dnešní vláda projednala jmenování ředitele GIBSu na základě výběrového řízení a na základě projednání v bezpečnostním výboru. Pan Dragoun byl schválen jako nový ředitel GIBSu. Nejdůležitější bod dnešní vlády bylo snad různé, kde jsme řešili důležité věci, jako systemizace, to znamená že resorty vyslyšely apel hlavně paní ministryně i můj a od 1. ledna 2019 by mělo dojít k snížení míst o 1 327, z toho je 281 obsazených, 901 neobsazených a je to možná roční úspora 1 miliarda 244 milionů, takže to procentuální vyjádření je různé, nejvíc činí u Ministerstva spravedlnosti, Úřad vlády taky nezaostal, 8,2 procenta, ale samozřejmě ta debata bude pokračovat, protože si myslíme, že určitě státní správa má rezervy. Dále jsme mluvili o oblíbeném tématu neziskovky. My máme vlastně nový návrh na rok 2019, který resultuje do snížení myslím 400, téměř 500 milionů korun. Nicméně my jsme ten bod... 582 milionů korun oproti původnímu návrhu. Ale my se k tomu ještě vrátíme, protože některé resorty mají nárůst, např. MPSV o 98 milionů, některé snižují. Úřad vlády snižuje o 65 milionů, takže to téma pokračuje. My jsme velice detailně probírali celkově přípravu a naše pozice na evropský rozpočet a vlastně jsme se domluvili, že se k tomu tématu vrátíme, příští vláda bude 4. září v úterý, takže to je samozřejmě velice důležité. Já jsem tu pozici k evropskému rozpočtu včera opakovaně vyjadřoval i na jednání s italským a maltským premiérem. No a proč jsme přišli dneska takhle spolu, je to o tom, že jsme chtěli teda oznámit, že jsme dospěli k dohodě o nárůstu mezd, s tím že ta výchozí pozice, byly nějaké představy 6 a 10 procent, my jsme se domluvili, že skutečně je potřeba diferencovat, takže ty nárůsty jsou od 15,9, samozřejmě neřeším učitele, které jsme řešili už vlastně hned po důchodech, pedagogové 15 procent, nepedagogové 10 procent, a potom vlastně ty ostatní, to bylo 6 proti 10, víceméně jsme se domluvili na kompromisu, který resultuje do průměru asi 8 procent s tím, že je to samozřejmě podle jednotlivých profesí od 7,3 až po 15,9 s tím, že ozbrojené složky mají nárůst tarifu 2+6 rizikový příplatek, takže každý by měl dostat alespoň 2 000 korun měsíčně a celkově ten tarif jsme se domluvili na 4 procentech. Domluvili jsme se teda, že v pátek budeme společně jednat se zástupci odborů.

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a slovo předám také panu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády: Děkuji, dámy a pánové. Já se vyjádřím pouze k tomu, co nebylo na vládě, co jsme projednávali po vládě, a to je právě ona dohoda na růstu platů ve veřejné sféře. Já tu dohodu pokládám za velmi dobrou, oproti tomu původnímu návrhu, který byl na stole, tak je to navýšení prostředků o 3 miliardy korun, to znamená je to podstatný nárůst. Jak již pan premiér uvedl, je to procentuálně v průměru lehce přes 8 procent za předpokladu, že bychom do toho nebrali učitele a nepedagogy. Kdybychom tyto započítali, tak je to 10 procent, ale to asi není úplně zásadní. Zásadní je to, že je to dobrá zpráva pro všechny zaměstnance státu. My jsme se snažili v rámci těch jednání o to, aby také ty peníze nebo to navýšení se také co nejvíce dotklo těch, kteří mají ty nižší příjmy, ještě budeme hledat v rámci vlády mechanismus, kterým bychom zajistili, aby tomu skutečně tak bylo, aby se ty peníze někde cestou nezadrhly. Takže já vím, že teď všichni budou přemýšlet o tom, kdo vyhrál, kdo ustoupil, kdo ustoupil více, kdo ustoupil méně, nicméně znovu říkám, já si myslím, že vyhráli zaměstnanci veřejné sféry a jsem rád, že jsme byli schopni dojít k této dohodě, kterou samozřejmě v pátek projednáme se zástupci odborů. Co se týká bezpečnostních složek, tak tam ještě na vysvětlenou, tam u všech ostatních profesí jsme se shodli na tom, že nárůst tarifů bude o 4 procenta, u bezpečnostních složek je to 6 procent do toho tzv. rizikového příplatku, to je to, na co policisté mají nárok ze zákona, a dvě procenta do tarifu. Já samozřejmě ještě budu jednat s Policejním prezidiem, s vedením HZS tak, jak přesně nastavit ty rizikové příplatky. Zase s cílem, aby se ty peníze dostaly přímo k těm, kteří jsou ve výkonu služby, tak aby se to odrazilo v jejich platech. Takže za ČSSD si myslím, že jsme dospěli k dobrému výsledku, k dobrému kompromisu a věřím, že v pátek to celé uzavřeme na jednání s odbory. Děkuji.

Andrej Babiš, premiér: Já bych ještě dodal, samozřejmě je to zásadní položka rozpočtu, po důchodech. A my předpokládáme teda, že dohoda o rozpočtu v rámci vlády by měla být dojednána a schválena 19. září. Takže tím pádem by vlastně byl rozpočet připraven na to projednání do naší Sněmovny. A ještě bych teda dodal s dovolením, že já jsem diskutoval s paní ministryní, že snad vám budeme hlásit každodenní stav plnění rozpočtu, protože tady stále probíhají debaty, že ano, plánuje se deficit. Pokud bysme neměli rozpočet, který se skládá z evropských peněz a jenom náš, našich českých peněz, no tak samozřejmě bysme mohli exaktně plánovat, a to se i děje. Takže i na tento rok máme plánovaný deficit 50 miliard, minulý rok jsme měli taky, dopadlo to téměř vyrovnaně. Dneska ráno bylo +21,6, takže plán neznamená realitu. Takže bych prosil všechny ty experty, kteří vystupují a říkají, že vlastně teďka je konjunktura, že jsme neodpovědný, my jsme odpovědný. Podstatný je ten výsledek, takže si myslím, exaktně plánovat evropské peníze je velice obtížné. My to příští úterý budeme tomu věnovat velice dlouhou dobu. Jednak abychom vyhodnotili to plnění čerpání k 31. 8., ale hlavně abychom se připravili na ty pozice, na to vyjednávání evropského rozpočtu, který, alespoň mně ten návrh vůbec nevyhovuje, a to byla taky jedna z témat včera, kdy jsem včera vlastně italskému i maltskému premiérovi doporučoval položky podle mého názoru, které by měly být použity na řešení, systémové řešení evropské migrace, ne nějaké náhodné, ad hoc akce.