Aktuálně

7. 9. 201817:00

Premiér Babiš na sněmu Svazu měst a obcí: Obce musí investovat do svého rozvoje

Premiér Andrej Babiš se v pátek 7. září 2018 zúčastnil XVI. sněmu Svazu měst a obcí ČR, který se konal ve Španělském sále Pražského hradu. Se zástupci samospráv mluvil o rozvoji místní veřejné správy.

Sněmu se zúčastnili také ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a další hosté.

Premiér Babiš připomněl, že se v letech 2014 až 2017 zvýšily příjmy obcí skrze rozpočtového určení daní o zhruba 30 procent. Zatímco v roce 2013 bylo na účtech obcí cca 81 miliard korun, na konci roku 2017 to bylo více jak 147 miliard korun. Zároveň ale dodal, že se tyto příjmy nedaří přeměnit v investice. Apeloval proto na zástupce samospráv, aby prostředky investovali do rozvoje, tedy například do místních komunikací, parkovišť a především bydlení.

Bohužel ne všechny tyto peníze se nám společně podařilo přetavit do investic. Všichni potřebujeme investovat, a to tak, aby se nevylidňoval venkov, abychom dokončili základní dopravní infrastrukturu a bydlení. Z různých důvodů se to děje pomalu nebo se to neděje vůbec,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

V rámci odpoledního programu byli za účasti prezidenta Miloše Zemana vyhlášeni vítězové soutěže Nejlepší starosta 2014–2018. Premiér Babiš předal ocenění vítězům pro Středočeský a Liberecký kraj.