Aktuálně

7. 9. 201819:53

Andrej Babiš se setkal s indickým prezidentem Ramem Nathem Kovindem. Jednali o posílení hospodářské spolupráce mezi Českem a Indií či o vztazích s EU

V pátek 7. září 2018 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s prezidentem Indické republiky Ramem Nathem Kovindem. Společně jednali o posílení vzájemné hospodářské spolupráce, o otázkách v oblasti obrany a bezpečnosti nebo o vztazích mezi Indií a EU v souvislosti s podporou dohody o volném obchodu. Pro ČR je Indie jedním z nejvýznamnějších a strategických obchodních partnerů v Asii.

Premiér Babiš hovořil s indickým prezidentem o možnostech posílení ekonomické spolupráce České republiky a Indie a zároveň podpořil snahu o její posílení v rámci vztahů Indie s Evropskou unií. Vyzdvihl důležitost uzavření Dohody o volném obchodu mezi EU a Indií, která je klíčová pro vzájemné investice mezi jednotlivými členskými státy Unie a Indií. V souvislosti s vyjednáváním této dohody hovořil český premiér s prezidentem Indie rovněž o současném trendu zavádění protekcionistických opatření v mezinárodním obchodě, které negativně ovlivňují nejen mezinárodní výměnu zboží, ale také zahraniční investice. Pro ČR je Indie důležitým obchodním partnerem zvláště v oblasti automobilového a těžkého průmyslu. Mezi nejvýznamnější české investice v Indii patří například Škoda Auto, Bonatrans, Technicoat, Tatra, Škoda Power, Vítkovice Machinery Group a další.

Dalším tématem setkání byla spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. České firmy obchodují s indickými společnostmi v různých průmyslových odvětvích (např. výroba těžkých nákladních automobilů, vojenské techniky a materiálu). Indie je pro ČR také významným partnerem v oblasti jaderné energie. Předmětem jednání bylo i posílení cestovního ruchu mezi oběma zeměmi a možnost přímého leteckého spojení mezi Prahou a Dillí.

Prezident Indické republiky Ram Nath Kovind přijel do ČR na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Jedná se o státní návštěvu nejvyššího představitele Indie v ČR po více než dvaceti letech.