Tiskové konference

12. 9. 201811:15

Tisková konference po jednání vlády, 12. září 2018

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde předsedu české vlády pana Andrejem Babiše a zároveň ho prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové, velice stručně k vládě. My jsme dnes projednávali návrh zákona, kterým se mění zákon č. 565 o místních poplatcích. To znamená, že hlavním cílem toho zákona je řekněme spojení těch místních poplatků, to znamená, že namísto stávajících poplatků za lázeňský a rekreační pobyt z ubytovací kapacity se bude vybírat jeden poplatek a je to bez ohledu na účel. Takže chceme, aby turisté platili obcím za krátkodobý úplatný pobyt bez ohledu na jeho účel. Taky je tam velice velká kompetence obcí, které můžou rozhodovat, můžou dávat výjimky a je to hlavně na jejich rozhodování.

Potom jsme projednali navýšení kapitálu Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj. Já si osobně myslím, že my souhlasíme s principem navýšení toho kapitálu, ale nemyslím, že bychom skutečně chtěli aktivně poskytovat finanční prostředky a ten kapitál navyšovat.

Vláda projednala otázku jmenování státního tajemníka na Ministerstvu zemědělství. Tím se stal magistr Jan Sixta, který byl doposud státním tajemníkem na Ministerstvu financí.

Dále jsme projednali společné zasedání české a slovenské vlády, které se uskuteční na Slovensku 17. září. Je to už šesté společné zasedání. Budeme samozřejmě řešit evropská témata a bude tam i pravděpodobně důraz na společný postup ohledně strategie voda. Vláda také projednala mou účast na zasedání na neformálním setkání hlav států a předsedů vlád členských států Evropské unie, které bude 19. a 20. září v Salcburku.

Nejdůležitější, co jsme projednávali, bylo v rámci bodu Různé. Já bych to nazval takové minikoaliční zasedání, kde jsme si zopakovali hlavní věci, které chceme společně řešit a u nichž jsme ještě nenašli úplně shodu. Je to zákon o státní službě, který vlastně navrhla minulá menšinová vláda hnutí ANO a kde já jsem včera osobně taky jednal s paní Valachovou a chceme společně najít řešení. Jsou to nějaké technikálie, aby ten zákon byl co nejdříve přijat.

Já se stále podivuji nad různými nesmysly, které vlastně čtu v médiích, kde různí lidé, kteří tomu nerozumí, vlastně považují stávající stav, kdy ten ministr nastoupí a má pod sebou náměstka, který svojí činností mohl způsobit i škody, a není ten ministr schopen víceméně ho vyměnit. To považuji za absurdní situaci, a proto je to jedna z priorit. A nejsou to žádné čistky. Je to jen právo, abychom my, pokud chceme řídit stát efektivně, jsme na to měli i správné úředníky a náměstky.

Dalším bodem, který jsme projednávali, byla karenční doba. Není to žádný spor, i když já vím, že média mají rády spory. My máme v programovém prohlášení vlády jasně napsáno, že to má být od 1. 7. 2019, ale zároveň jsme se domluvili, že když byl přijat zákon o e-neschopence, který MPSV nebylo schopné plnit, tak jsme se domluvili, že alespoň ta první část, to znamená moment, kdy ten lékař vystaví tu neschopenku, by měla být elektronicky, aby se to ten zaměstnavatel taky dozvěděl. A na tom se pracuje, budeme mít na to samostatné jednání. Debata byla taky o kompenzaci pro zaměstnavatele, kde se bavíme o nějakých procentech slevy na zdravotní pojištění.

Potom jsme diskutovali insolvenční zákon, který už je ve sněmovně. Takže je otázka výživného, kde probíhá komunikace mezi MPSV a Ministerstvem spravedlnosti. Minimální mzda, měli jsme seminář ohledně bydlení, důchodová reforma… Takže všechna tato témata jsme probrali de facto v nějakém koaličním formátu a domluvili jsme se, jakým způsobem to budeme řešit. Takže nejsou to žádné spory nebo rozpory. To, že někteří naši poslanci v rámci výboru vyjádřili svůj názor, to neznamená, že my to, co jsme podepsali, samozřejmě že chceme dodržet, ale samozřejmě je potřeba se domluvit i na těch detailech. Takže tolik za mě.