Aktuálně

14. 9. 201818:14

Tripartita na mimořádném zasedání projednala návrh rozpočtu na rok 2019

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pátek 14. září 2018 sešli na mimořádném jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavním a jediným tématem jednání byl návrh státního rozpočtu na příští rok. Další plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční dne 24. září 2018 a ve stejný den také proběhne společné jednání tripartity s představiteli krajů.

Předseda vlády Andrej Babiš informoval sociální partnery, že se zástupci Rady hospodářské a sociální dohody pravidelně zúčastňují jednání krajských tripartit. Ve čtvrtek 13. září se uskutečnilo zasedání tripartit Zlínského a Jihomoravského kraje a v pondělí 17. září proběhne zasedání Rady hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje. Krajské tripartity řeší zejména zaměstnanost, školství nebo dopravu. Premiér rovněž sdělil, že se pravidelně scházejí pracovní týmy tripartity.

Hlavním bodem programu byla příprava státního rozpočtu na příští rok. Jeho prioritami jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a platová politika vlády. Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1 505,3 miliardy a příjmy 1 465,3 miliardy korun. Schodek rozpočtu bude činit 40 miliard.

Státní rozpočet počítá s výrazným růstem výdajů na důchody, které se celkově zvednou o 37,8 miliardy. Významným způsobem se také navýší prostředky do školství, a to o 28,6 miliardy, do dopravní infrastruktury o 10,8 miliardy, zvednou se také prostředky na opravy kulturních památek či výdaje na podporu sportu.

Výdaje na platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu vzrostou o 29,82 miliardy na celkových 282 miliard. Pokud jde o objem prostředků na platy v oblasti regionálního školství, dojde k jeho navýšení u pedagogů o 15 % a nepedagogických pracovníků o 10 %. U ostatních pracovníků se nejvyšší procentuální nárůst bude týkat civilních zaměstnanců státních zastupitelství a soudů. Cílem je, aby průměrný měsíční plat těchto zaměstnanců dosáhl hranice 30 000 korun.

Příští jednání tripartity a společné jednání s představiteli krajů se uskuteční v pondělí 24. září v Lichtenštejnském paláci.