Aktuálně

17. 9. 201819:46

Vlády České a Slovenské republiky projednaly oslavy 100. výročí založení Československa i společný postup v rámci V4 a EU

V Košicích se v pondělí 17. září 2018 uskutečnilo už šesté společné zasedání vlády České republiky a vlády Slovenské republiky. Kabinety v čele s premiéry Andrejem Babišem a Peterem Pellegrinim jednaly o přípravě oslav 100. výročí vzniku Československa, spolupráci v rámci regionálních uskupení i unijních otázkách. Výsledky jednání jsou shrnuty do společného prohlášení.

Výročí založení společného státu si občané obou zemí připomenou prostřednictvím řady významných akcí. Jednou z nich bude i slavnostní otevření Národního muzea a vernisáž výroční Československé výstavy 27. října v Praze. Oslavy vyvrcholí 28. října a proběhnou výhradně v česko-slovenském formátu.

Chtěl bych velice poděkovat za velmi přátelské přijetí, za skvělou neformální atmosféru. Myslím, že všichni naši ministři litovali, že jsme měli relativně málo času, témat bylo strašně moc. Pozval jsem celou slovenskou vládu na oslavy stého výročí založení Československa 27. října v Praze, kdy otevřeme naše Národní muzeum po rekonstrukci a kdy otevřeme také výstavu, která je dnes na Slovensku,“ uvedl předseda české vlády Andrej Babiš.

Ve společném prohlášení oba premiéři vyzdvihli výjimečně blízké vztahy obou států a jejich občanů včetně úzké spolupráce v řadě oblastí, kde mají obě země společné zájmy. Zároveň se zavázali k prohlubování historické sounáležitosti českého a slovenského národa.

Premiér Andrej Babiš jednal se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim mimo jiné o možnosti posílení koordinace českého a slovenského předsednictví ve  Visegrádské skupině. Obě země mají zájem, aby V4 představovala spolehlivého partnera v rámci Evropské unie a podporují setkávání v rozšířeném formátu s dalšími unijními zeměmi. V současné době skupině předsedá Slovensko, od července 2019 se vedení ujme ČR.

Dalšími tématy byly výdaje na obranu a možnosti spolupráce při modernizaci armádní výzbroje a rovněž výměna zkušeností v oblasti sociální politiky státu.

Domluvili jsme se, že bychom se v rámci brněnského veletrhu 1. října v Brně setkali na úrovni premiérů, ministrů obrany a generálních štábů našich armád, abychom společně diskutovali o tom, kdo kde co chce investovat, a také si řekli, že Česká republika vyrábí vlastně bojová vozidla a Slovensko vyrábí houfnice Zuzana a další věci. A myslím, že je to i téma v rámci V4. Pokud v tomto směru budeme spolupracovat a budeme vzájemně zvyšovat obchod, myslím si, že je to velice dobrá zpráva. Spolupráce v armádě je jedna ze stěžejních věcí, které jsme dnes diskutovali,“ upřesnil premiér Babiš.

V oblasti evropských otázek se premiéři věnovali budoucnosti Evropské unie a volbám do Evropského parlamentu. Shodli se na nutnosti posílit jednotu Unie i důvěry občanů v ní. Věnovali se také brexitu a migraci. Premiér Babiš uvedl, že prioritou je společné řešení migrace, především pak ochrana vnějších hranic, pomoc ve třetích zemích a boj proti převaděčům.

Jednotliví členové vlády jednali se svými slovenskými protějšky o otázkách spolupráce v gesci svých resortů. Významným tématem bylo sucho, které v důsledku klimatických změn trápí české i slovenské zemědělce. Obě země proto chtějí iniciovat pokračování diskuze na úrovni Evropské unie o nedostatku vody a dopadech sucha s cílem nalézt systémová řešení.