Tiskové konference

4. 10. 201815:16

Tisková konference ke 100 dnům vlády, 4. října 2018

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Hezké odpoledne, vážení novináři, vítáme vás na dnešní tiskové konferencí věnované sto dnům této vlády. Vítám zde samozřejmě předsedu české vlády pana Andreje Babiše a také prvního místopředsedu vlády pana Jana Hamáčka. O úvodní slovo poprosím pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, dnes je přesně sto dní, kdy byla jmenována naše menšinová koaliční vláda, která vlastně navázala na tu předchozí menšinovou vládu hnutí ANO, která vládla 197 dní. My bychom velice rádi dnes tady společně s panem prvním místopředsedou vlády velice konkrétně informovali o našich výsledcích, protože já si myslím, že výsledky rozhodně máme. Co bylo, myslím si, nejdůležitější, že jsme schválili rozpočet. Schválili jsme ho samozřejmě i v rámci programového prohlášení vlády, které bylo upraveno podle vyjednávání s naším koaličním partnerem, a co je samozřejmě pozitivní, že klesne plánovaný deficit a klesne oproti plánu o deset miliard, a hlavně že klesne zase dluh.

Státní rozpočet my samozřejmě plánujeme nějakým způsobem. Ten hlavní vliv jsou evropské peníze, které je těžké plánovat. Ale znovu bych rád připomněl, že k 30. 9. 2018 plnění rozpočtu tohoto roku je přebytkové 16,8 miliardy. A já jsem požádal paní ministryni Schillerovou, aby udělala maximum proto, aby dosáhla vyrovnaného rozpočtu, protože my od roku 2016, kdy byl velký přebytek, máme de facto vyrovnaný rozpočet a bylo by dobré, kdyby konečně i média a makroekonomové to vnímali a nemluvili jenom o tom plánu. My máme jedno z nejnižších zadlužení v Evropě, skutečně je plánovaný další pokles z 32,2 procenta na 30,6 procenta.

Naše vláda má samozřejmě v programu velice pozitivní sociální program, ale také snižujeme daně, na rozdíl od pravicových vlád, když byli u vlády oni, ty daně navyšovali. Máme v plánu nižší DPH na vodné a stočné, stravovací odborné služby, máme teď v parlamentu návrh novely EET, která počítá se snižováním DPH z 20 na 10 procent u různých živnostenských služeb a to, si myslím, že je velice důležité.

Také řešíme sdílenou ekonomiku, konečně jsme taky donutili Uber, aby s námi podepsal nějaké memorandum, ale je důležité, aby ho taky plnil. A ten rozpočet – nejdůležitější pro nás samozřejmě jsou důchody. My navyšujeme rekordně průměrný starobní důchod od 1. ledna 2019 o 900 korun. A pro důchodce starší 85 let je to dalších 1000 korun měsíčně, takže starobní důchod bude činit 13 286 korun po tom navýšení. A je to navýšení rekordní, je to 38 miliard, důchody tvoří vlastně třetinu rozpočtu. A my společně připravujeme další řekněme nápravy důchodového systému hlavně u starodůchodců, kde je hlavně u matek potřeba se na to podívat a upravit to. Také u různých profesí chceme jednat o tom, aby vlastně byly zvýhodněny.

Slevy na jízdném, tolik kritizované slevy na jízdném. Tak já bych vám doporučil si číst ty dopisy důchodců a důchodkyň. Jedna mi právě teď psala, že díky těm slevám… Je to samozřejmě sociální záležitost a já jsem přesvědčen, že od ty slevy od 1. 9. pro důchodce od 65 let na jízdném na vlastně dráhách a autobusech významně přispějí i k vnitřnímu cestovnímu ruchu. A myslím si, že i když navyšujeme důchody, stále určitě to není dost a toto je skutečně pomoc důchodcům a studentům, kteří samozřejmě také musí cestovat a také možná v Praze platí drahý nájem.

My jsme významně zvýšili platy, zvýšili jsme je diferencovaně a zvýšili jsme platy vojákům, policistům, hasičům. Je to od 8,1 procenta až po 16 procent. Prioritně školství, pedagogové plus 15 procent, nepedagogové plus 10 procent. Historicky nejvyšší rozpočet MŠMT, více než 205 miliard korun a meziročně navýšen o 18 procent. Vysoké školy plus dvě miliardy. Věda a výzkum: Já jsem dneska ráno byl na ČVUT, řešil jsem ten spor CIIRC, byl to asi poslední pokus a je na senátu, jak to rozhodne. Byla by to velká škoda, abychom si poškodili pověst v zahraničí. Navyšujeme o 1,2 miliardy na 36 miliard.

Ve zdravotnictví jsme poprvé v historii vyřešili úhradovou vyhlášku. Je to výsledkem dohody celého zdravotnictví. Skutečně ty peníze jsou navýšeny o 13,6 miliardy pro nemocnice. Já navštěvuji jednotlivé nemocnice a myslím, že je to hlavně o tom řediteli nemocnice, který má rozhodnout o platech. Dostává peníze za poskytování zdravotní péče. Zjednodušujeme administrativu, takže ve zdravotnictví jsme vyřešili taky ten nenormální stav, že když 2,5 tisíce studentů udělá přijímačky na lékařskou fakultu a nejsou přijati, protože nemáme učitele, proč, protože nemají dobré platy. Dali jsme od 1. 9. 137 milionů navíc, 650 příští rok. Takže zdravotnictví je pro nás klíčové a ten nárůst tarifních platů – sestry, sanitáři, mladí lékaři o 7 procent, pro zdravotní sestry ve směnném provozu příplatek 5 000 korun. Takže jsou to skutečně zásadní změny a určitě v reformě zdravotnictví chceme pokračovat.

Zrušili jsme karenční dobu. Tam jsme se domluvili, že od 1. července, to je podle dohody s ČSSD, začne fungovat alespoň část e-neschopenky, ale celkový ten projekt si vyžádá podstatně více času. Prioritou je taky sport. Tam navyšujeme výdaje z 5,5 miliardy na 8,4. No a samozřejmě investice. My jsme přišli skutečně a poprvé v historii mapujeme, a ještě to nemáme hotovo, plán investic na 10 let. Já bych byl velice rád, kdybychom skutečně vycházeli z těch dat, která jsou pravdivá z hlediska výstavby dálnic. Včera v debatě pan Fiala znovu kritizoval dálnice, tak se podívejte, kdo tady stavěl. Téměř nic. Toto je od roku 2014, ano. 177,7 km, zprovozněné je zelené, modernizace D1, ta se nám rozpadla. A kdy se stavělo? No Řebíček, ten stavěl, protože stavěl pro svoji firmu Viamont. Tehdy nikdo nepsal o střetu zájmů, pokud si pamatuji. Takže tady nic. My jsme to převzali, nebylo nic. Nebyly vykoupené pozemky, nebyly projekty, takže stavíme vážení. Stavíme.

A platí to, co jsem řekl: Že jsou peníze. A vždycky budou. Takže řešíme samozřejmě také ty obchvaty a děláme pro to maximum, i když samozřejmě žijeme v době EU, krajů, těžká legislativa a tak dále. Investujeme. Příští rok navyšujeme o 32 miliard. Investice do bydlení. Ano, přišli jsme s projektem výstavby, který jasně říká, že stavět byty mají obce a města. A my jako stát uděláme maximum pro to, abychom udělali novelu stavebního zákona, a pokud někdo v Praze postaví – teda někdo, magistrát musí stavět! – 1 000 bytů a z toho 200 budou sociální byty, podle těch kategorií, jak to připravuje paní Dostálová, tak stát mu dá sto procent dotaci. Ano, tady je velká diskuse, kandidáti mluví v Praze, kolik se dokončilo bytů. Tak já vám můžu ukázat Prahu, že tady to všechno roste. Takže i ta představa stavět 12 tisíc bytů ročně není úplně nereálná. Já mám 2011, 2012, 2013. Takže my jsme připravili ten plán, spolupracujeme s Hospodářskou komorou a tak, jak jsme vyřešili vlastně čtyřistašestnáctku, předběžnou držbu na liniové stavby, tak to bydlení je pro nás prioritní a my chceme vytvořit podmínky a dát peníze, ale stavět musí obce a města.

Evropská unie. Já myslím, že jsou různé debaty o zahraniční politice. Zahraniční politiku tvoří vláda a já myslím, že s prvním místopředsedou vlády a stále ještě ministrem zahraničních věcí máme stejné názory na zahraniční politiku. Vystupujeme jednotně, byli jsme i na zasedání NATO. No a samozřejmě, i to co já jsem se zavázal, že prosadím, tak jsme prosadili. Za půl roku jsme zrušili povinné kvóty a je dobrovolná relokace. Česká vláda má jasný názor, jak řešit ilegální migraci. A taky se nám povedlo po 4,5 letech prosadit ten famózní reverse charge, na kterém jsem pracoval dlouho. A to je vidět, jak asi funguje EU, když jsem musel bojovat proti komisaři Moscovicimu a názorům různých členských států. Ale nakonec se to povedlo a je to obrovský úspěch, protože je to vlastně jediný návrh ČR v historii našeho členství v EU.

Evropské fondy, na což se sousedíme samozřejmě. My to kontrolujeme měsíčně, já tlačím na ministry, aby čerpali, protože samozřejmě je to významná položka plnění našeho rozpočtu. A myslím si, že se to zlepšuje. My jsme k 31. červenci odeslali žádosti v hodnotě 90 miliard, už je smluvně zajištěno 167 tisíc projektů za 351 miliard. A co je ještě důležité, je příští rozpočet. Příští rozpočet, abychom skutečně měli na ty peníze, které přijdou z EU, zásadní vliv.

Digitální Česko, o tom určitě bude mluvit pan první místopředseda. My skutečně máme jasný plán, vláda to schválila, a už máme i jasné výsledky: e-občanka, Portál občana, vlastně jednotná identita. Teď se budeme moci koncem října dívat na body za řidičák. Máme už dnes propojeno s Českou správou sociálního zabezpečení a Generálním finančním ředitelstvím. Do konce roku bude katastr. Takže my to skutečně děláme, velké projekty e-justice, legislativa, sbírka, spisovka, oběh a tak dále. Takže poprvé máme jasnou strategii, je tu vládní zmocněnec, který má významnou pozici vůči jednotlivým ministrům, a myslím, že máme jasný plán a děláme to. V životním prostředí já myslím ty kotlíkové dotace, boj se suchem, tam ministři Toman a Brabec spolupracují, připravují vlastně zásadní strategii z hlediska vody.

Ohledně samosprávy je potřeba všem připomenout, že my všichni žijeme z daní. Takže ty daně njdříve vybere stát, Ministerstvo financí, a potom se rozdělují a naší samosprávě se daří skvěle. Máme skvělá přebytkový rozpočet a k 30. 6. 2018 měly, tzn. obce, kraje a města, na účtech 212 miliard. Taková Praha například má asi až 40 miliard a konečně mají i projekty, které se připravily a budou realizovány, protože doposud nic nebylo. No takže nakonec hazard. Tam to funguje velice dobře, ten zákon, který byl prosazen ještě za mě, celní správa 30 000 kontrolních akcí, 1 000 pochybení, zlikvidovali jsme 380 černých heren, zabavili 1 000 automatů a 1 200 kvízomatů.

Takže já chci jenom říct ano, že naše vláda funguje. Já chápu, že média jsou smutná, že nemáme konflikty. Myslím si, že jsme dělali kompromisy, děláme kompromisy. Teď nás čekají samozřejmě rozhovory a realizace těch projektů jako zálohované výživné, minimální mzda a tak dále. Ale já myslím, že vystupujeme, že ty nějaké různé názory řešíme společně a myslím si, že nastávající komunální volby nebudou, ani nemůžou mít žádný vliv na existenci naší vlády, alespoň to je můj názor. Děkuji.

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Děkuji panu premiérovi a slovo teď předávám prvnímu místopředsedovi vlády panu Janu Hamáčkovi.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Ještě jednou hezký den. Jak všichni víte, dnes si připomínáme 100 dní fungování této vlády a je potřeba říci, že naše dohoda a potom získaná důvěra v Poslanecké sněmovně ukončila devět měsíců nestability, kdy na politické scéně probíhaly různé diskuse a my jsme to byli schopni vyřešit a dát Česku stabilní vládu s důvěrou. Já se nechci vracet do minulosti, ale přece jenom víte, jaké tady byly možnosti, jaké tady byly alternativy. A já jsem přesvědčen, že sociální demokracie se zachovala státotvorně a svým vstupem do vlády zabránila vzniku jiné vlády, která by pro zájmy ČR byla podstatně horší. Současná opozice se odmítla podílet na řešení té situace a nechtěla diskutovat. Vybrali si dobrovolně opoziční lavice a teď samozřejmě naší vládu kritizují.

Také se říkalo, že ČSSD v té vládě bude nějakým fíkovým listem, že bude zakrývat nějakou jinou koalici, která bude fungovat v Poslanecké sněmovně. Nic takového se nestalo. My jsme schopni spolupracovat a jsme schopni společně naše priority v Poslanecké sněmovně prosazovat. Já jsem přesvědčen, že úspěch má být měřen výsledky, a jakkoliv za těch sto dní byla podstatná část naší práce během letních prázdnin, tak my jsme moc dovolené neměli a pracovali jsme a myslím si, že za námi jsou vidět konkrétní výsledky.

Na začátku se nás mnozí ptali, proč tedy jdeme do vlády a proč zrovna s hnutím ANO a já myslím, že teď už ty odpovědi máme. My jsme ve vládě proto, protože se nám podařilo zvýšit razantním způsobem platy ve veřejné sféře o 8 procent a bylo to také díky vyjednávání sociální demokracie. Policisté a hasiči budou brát díky naší dohodě o dva až tři tisíce korun měsíčně více. Učitelé si polepší o 15 procent, pracovníci v sociálních službách, na přepážkách, prostě ti kteří jsou v přímém výkonu v kontaktu s občany, budou brát více peněz.

Vzrostou o historicky nejvyšší částku důchody. My jsme v tom byli velmi aktivní, já jsem osobně žádal pana předsedu Poslanecké sněmovny, aby ve chvíli, kdy ten zákon zhavaroval v Senátu, tak aby svolal organizační výbor sněmovny a potom schůzi sněmovny tak, abychom zvládli všechno ještě během měsíce srpna tak, aby byla zajištěna výplata důchodů, a to se podařilo. Podařilo se nám prosadit jak do programového prohlášení vlády, tak postupně ve sněmovně prosazujeme obnovení proplácení prvních třech dnů nemoci a od půlky příštího roku přestaneme trestat zaměstnance za to, že jsou nemocní.

Mluvili jsme o tom, že chceme zálohované výživné, že chceme pomoct těm desítkám tisíc maminek, které mají problém, že je opustil jejich partner a neplatí jim výživné a ony mají problém například zaplatit svým dětem obědy ve škole. To také vyřešíme. Takže to za tři měsíce vládnutí myslím jsou solidní, konkrétní výsledky.

A já ještě bych se zastavil u konkrétních resortů. Za sebe na Ministerstvu vnitra chci říci, že jsem zastavil projekt rušení matrik. Víte, že proti tomu obce velmi protestovaly, takže zůstává ten současný systém a povedeme diskusi se samosprávami, jak nejlépe matriky nastavit. Na vládě jsme schválili navýšení počtu hasičů o 450, budeme navyšovat o tisíc tabulek policisty. To znamená, naše bezpečnost je prioritou a my zůstaneme jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a děláme pro to všechno.

Elektronizace státní správy, což je další věc, která spadá pod Ministerstvo vnitra. Koncepce Digitální Česko byla schválena, již fungují e-občanky a ten Portál občana, o kterém tady mluvil pan premiér, bude postupně naplňován dalšími a dalšími aplikacemi. Mým cílem je, abychom na konci toho našeho mandátu, mohli říct, že stát nebude otravovat občany s žádostmi o informace, které už sám dávno má. Já nechápu, proč mají občané dokládat rejstříky trestů, proč mají dokládat bezdlužnost. To jsou informace, které všechny stát má a musí si je být schopen zajistit a nemusí s tím otravovat občana, a pomocí Portálu občana a e-občanek věřím, že spoustu agendy budeme moci si všichni vyřizovat z domova.

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí je velmi aktivní Jana Maláčová. Já myslím, že si za dobu svého působení vydobyla respekt, bojuje za zájmy zaměstnanců, bojuje za zájmy těch nejslabších a respektují ji i její partneři v tripartitě. Jana Maláčová připravuje navýšení rodičovského příspěvku, o tom jsme hovořili, takže příští rok rodičovský příspěvek by měl stoupnout o 40 tisíc korun.

Pan ministr kultury Staněk připravuje nový zákon o památkové péči. Ve vyjednávání o rozpočtu byl velmi aktivní a i díky němu se navýší platy pracovníků v kultuře, které patří k nejnižším v České republice. A pan ministr zemědělství je odborník, který chápe aktuální problémy zemědělství, a my všichni víme, co znamenalo suché léto pro zemědělce, takže on připravuje koncepční kroky k tomu, aby byla udržena voda v krajině, aby zemědělci byli co nejméně zasaženi změnami klimatu. Určitě budeme podporovat výstavbu vodohospodářské infrastruktury a jsme připraveni dát obcím prostředky na rekonstrukci, odbahnění, obnovu rybníků.

Tím posledním resortem, který patří sociální demokracii, je Ministerstvo zahraničí. Já jsem rád, jakkoliv jsme, a to také všichni víte, tu situaci nezavinili, že jsme ji byli schopni v rámci těch 100 dní vyřešit a já věřím, že příští týden pan ministr Petříček bude jmenován ministrem zahraničních věcí a ta situace se dostane do normálu. Nicméně i přesto, že jsem po ty tři měsíce vedl dva resorty, tak jsem přesvědčen, že to nemělo vliv na fungování Ministerstva zahraničních věcí. Podařilo se nám být vidět, já jsem se zúčastnil jak rad ministrů zahraničních věcí, tak i těch neformálních setkání. Několikrát jsem mluvil se svými partnery z blízkého okolí, jen s německým ministrem Heiko Maasem jsem se potkal dvakrát.

Takže myslím si, že jsme vidět a české diplomacii se podařila celá řada úspěchů. Zmínil bych jenom jeden, který asi vyniká nad všechny, a to je úspěšná mise, kdy se nám podařilo díky fungování naší diplomacie pomoci dvěma pracovníkům německé humanitární organizace v Sýrii. Minulý týden jsem vystupoval na Valném shromáždění OSN a já věřím, že pokud jste si poslechli ten projev, tak musíte souhlasit s tím, že česká zahraniční politika nijak nevybočila. Pokračujeme v tom, co je obsahem schválené koncepce české zahraniční politiky.

Takže naše koalice funguje. Samozřejmě ne na všem se shodneme. My určitě budeme debatovat o zákonu o dostupném bydlení, protože tam máme trošku jiné pohledy, ale je jasné, že když v tom týmu jsou dva subjekty, tak se vede diskuse. Ale já chci říct, že tu diskusi vedeme věcně a bez nějakých neférových praktik. Takže věřím, že i díky těm argumentům, které jsem tady teď přednesl, tak se shodneme na tom, že to rozhodnutí sociální demokracie, které udělali všichni naši členové v referendu, vstoupit do vlády, bylo správné. Děkuji.