Aktuálně

17. 10. 201814:39

Premiér bude na Evropské radě jednat o brexitu, migraci a bezpečnosti a vystoupí na summitu Asie – Evropa

Premiér Andrej Babiš se zúčastní Evropské rady v Bruselu. Ta bude zahájena ve středu 17. října 2018 večeří ke stavu jednání o brexitu ve formátu 27 členských států. Summit lídrů EU bude pokračovat ve čtvrtek jednáním o migraci a vnitřní bezpečnosti. Následně se premiér zúčastní summitu Asie – Evropa (ASEM).

Evropská rada se bude nejprve zabývat aktuálním stavem jednání o brexitu poté, co se Evropské komisi v minulém týdnu nepodařilo dosáhnout shody s Velkou Británií na podmínkách výstupové dohody. Česká vláda bude prosazovat, aby k dohodě mezi EU a Velkou Británií došlo co nejdříve.

Ve čtvrtek budou prezidenti a premiéři členských států EU řešit migraci a vnitřní bezpečnost s důrazem na posílení spolupráce se třetími státy, boj proti pašeráctví a efektivní návratovou politiku.

Na jednání Evropské rady naváže eurosummit, tedy setkání zástupců zemí platících eurem. Ten se odehraje v inkluzivním formátu za účasti českého premiéra. Závěr vrcholné schůzky v Bruselu bude patřit summitu ASEM, na kterém se setkají státníci evropských a asijských států. Český premiér v té souvislosti vystoupí s příspěvkem k daňové problematice.

Na okraj Evropské rady a summitu ASEM proběhne tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny a také jednání ve formátu V4 a Japonsko.