Aktuálně

24. 10. 201823:46

Andrej Babiš jednal v Londýně s britskou premiérkou Mayovou o brexitu a obranné spolupráci

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Hlavním bodem programu v Londýně bylo setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, při kterém hovořili o vzájemných vztazích v kontextu 100 let od vzniku Československa a také o odchodu Velké Británie z Evropské unie a jeho důsledcích.

S Velkou Británií máme historicky nadstandardní vztahy a máme zájem v nich pokračovat i po vystoupení Velké Británie z EU. Naším cílem je, aby se spolupráce s Velkou Británií po brexitu zásadně nezměnila. Zároveň je třeba zabránit tomu, aby nedošlo k ohrožení pozice našich občanů pracujících ve Velké Británii. Je v zájmu nás všech, aby došlo k dohodě,“ řekl po setkání premiér. Kromě brexitu spolu Andrej Babiš a Theresa Mayová řešili také problematiku obchodních a investičních příležitostí, možnosti obranné spolupráce, NATO, evropský rozpočet, roli Evropské komise a migraci.

Premiér Babiš rovněž britské předsedkyni vlády Mayové poděkoval za historickou spolupráci obou zemí a zmínil obětavé zapojení českých a slovenských pilotů do Bitvy o Británii, jejichž památku uctil během své návštěvy položením věnce u Pomníku hrdinů. „Velmi si vážím toho, že paní premiérka na úvod vyjádřila lítost nad smrtí našeho vojáka v Afghánistánu,“ dodal premiér.

Vedle jednání s britskou premiérkou se předseda vlády ČR během návštěvy Londýna setkal se starostou londýnské City Charlesem Bowmanem, s nímž hovořil o ekonomické spolupráci, a také se setkal s českými občany, kteří ve Velké Británii žijí a pracují.

Na závěr zahraniční cesty se premiér zúčastnil koncertu České filharmonie, který se konal při příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. Slavnostní koncert představoval symbolické poděkování České republiky za historickou podporu Británie v průběhu 20. století. Ve výjimečném prostoru Royal Academy of Music zazněly skladby skladatelů Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Koncert přenášel živě rozhlas BBC.

Na koncert premiéra doprovodila manželka Monika Babišová, která během odpoledne navštívila nadaci dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital for Children a setkala se se zástupci českých škol z Londýna, Bristolu, Birminghamu a Manchesteru.