Aktuálně

24. 10. 201812:17

100 let republiky

Vážení spoluobčané,

čekají nás oslavy, jaké zažijeme jen jednou za život. Sté jubileum založení naší republiky budou provázet slavnostní společenská setkání, tradiční ceremoniály, pietní akty, vojenské přehlídky a bohatý kulturní program. Cítíme, že právě tento mimořádný historický okamžik nás vyzývá, abychom si připomněli naši historii a zamysleli se nad společnými hodnotami kulturními, duchovními a vizí dalšího směřování společnosti, ve které si budeme více věřit a vzájemně si pomáhat plnit sny.

Navazujme na ty nosné humanitní ideály, které pomáhaly v těžkých dobách a lidi spojovaly. Vzdejme hold našim předkům a všem těm, kteří svedli mnohé boje za to, abychom mohli žít v pravdě, míru a ve svobodné zemi. Zkusme alespoň na několik těchto slavnostních dní zapomenout, co nás názorově i jinak rozděluje a oživit historické chvíle, kdy jsme jako národ cítili jednotu a prokázali odhodlání čelit jakékoli výzvě. Za jedno století to jsou pouhé tři generace, které tvoří jeden národ nebo rodinu. Buďme právem hrdí na to, kam jsme s našimi předky došli a jaké bohaté dědictví si v sobě neseme.

Oslavy sto let republiky jsou významným milníkem v historii naší země. Pojďme oslavovat společně po celé České republice – dejme najevo svou radost, vděčnost a pojďme se společně bavit. Vyvěsme vlajky, vezměme vlajky do ulic, připněme si trikolory nebo sdílejme českou vlajku na sociálních sítích. Dejme společně signál celému světu, že jsme hrdi na naši zemi. Program je připraven v mnoha obcích a městech. Děkujeme proto všem Vám, kteří se angažujete a přispíváte k uvědomění o významu tohoto výročí vzniku republiky. Zveme všechny o víkendu 27. a 28. října do hlavního města, kde oslavy republiky vyvrcholí bohatým kulturním programem. České dráhy pro tento slavnostní víkend připravily speciální zvýhodněné skupinové jízdné pro cesty návštěvníků oslav, a to nejen do hlavního města, ale i za oslavami po celé České republice.

Návštěvníci oslav se mohou těšit na mnoho koncertů, výstavy, speciální expozice, otevřené dveře pražských muzeí, institucí a vládních budov, slavnostní ohňostroj, největší videomapping na nově zrekonstruovanou budovu Národního muzea a zúčastnit se v sobotu Pochodu pro republiku.

Celý program národních oslav v Praze je všem přístupný zdarma.

Věřme v sílu naší malé velké země.

Jsme jeden český tým.

Česká obec sokolská, Československá obec legionářská, Ministerstvo obrany České republiky, Junák – český skaut, Národní divadlo, Národní muzeum, Akademie věd ČR, Český olympijský výbor, Český rozhlas, Úřad vlády České republiky, Ministerstvo kultury, Czech Tourism, České dráhy, Česká inovace, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Národní zemědělské muzeum, Autoklub České republiky, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Unie vydavatelů a další

Společné století