Aktuálně

26. 10. 201816:32

Premiér Babiš převzal uměleckou vitráž s námětem státní symboliky u příležitosti 100. výročí vzniku Československa

Premiér Andrej Babiš v pátek 26. října 2018 u příležitosti 100. výročí vzniku Československa oficiálně převzal a slavnostně odhalil uměleckou vitráž s námětem státní symboliky v reprezentativních prostorách Strakovy akademie.

„Chtěl bych poděkovat autorům tohoto uměleckého díla v podobě skleněné vitráže se státní symbolikou za jejich skvělou práci. Jsem velice rád, že přišli s tímto nápadem a de facto odhalením této úžasné vitráže začínáme dnes oslavy 100. výročí založení Československa,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš a dodal: „Předpokládám, že za 100 let si někdo připomene to, že jsme dnes odhalili toto pěkné dílo, které je velice důstojné a bylo vytvořeno v duchu našich státních oslav.“

Slavnostního odhalení skleněné vitráže se kromě premiéra Babiše zúčastnil také historik Jaroslav Sojka a spoluautoři díla Petr Coufal a Radek Páník z Umělecké hutě sklenářské Jiřička-Coufal. Jedná se o tradiční huť, která například zasklívala okna katedrály sv. Víta podle návrhů Maxe Švabinského.

Skla vitráže jsou osazeny do olověných profilů různých šířek, které byly oboustranně celoplošně pocínovány. To je nezbytné pro jejich vzájemné spojení, ale též kvůli ochranné povrchové úpravě. Zvenčí byla olověná síť vitráží opatřena z památkových důvodů černou patinou. Okna jsou rozčleněna kovovými příčníky do čtyř a pěti polí. Ve třech oknech tak vzniklo umělecké dílo k trvalé ozdobě Strakovy akademie u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky. Představené dílo je vynikajícím příkladem stále žijící tradice uměleckého řemesla v naší zemi.

Strakova akademie je nemovitou kulturní památkou a v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí.