Aktuálně

28. 10. 201816:26

Úřad vlády ČR ke 100. výročí založení Československa otevřel veřejnosti dva své paláce

Při příležitosti vyvrcholení oslav 100. výročí vzniku Československa zpřístupnil Úřad vlády ČR o víkendu 27. a 28. října 2018 Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. I přes nepřízeň počasí si paláce přišlo prohlédnout 4 088 zájemců.

Na návštěvníky už tradičně čekaly komentované prohlídky v reprezentačních prostorách, které spravuje Úřad vlády ČR. V obou palácích si mohli zájemci vychutnat nejen honosné interiéry a neobvyklé výhledy na Prahu z oken paláců, ale pro zajímavost byl pro veřejnost přichystán i pohled na slavnostně prostřenou tabuli.

V Hrzánském paláci si návštěvníci mohli prohlédnout také stálou výstavu Symboly republiky a poprvé zpřístupněný ateliér malíře Jana Slavíčka. Průvodci taktéž návštěvníky seznámili s historií paláce i jeho nejvýznamnějšími obyvateli, mezi které patřil například Tomáš Garrigue Masaryk. V letošním roce Hrzánský palác sloužil především jako sídlo premiéra po dobu rekonstrukce Strakovy akademie a konala se zde také zasedání vlády. Pro zajímavost tak byl zájemcům nově zpřístupněn i tiskový sál.

Podrobnější informace o historii Hrzánského paláce naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/hrzansky-palac-3689/.

Za doprovodu průvodců si mohli zájemci projít také Lichtenštejnský palác situovaný u břehu řeky Vltavy na pražské Kampě. Reprezentační prostory v prvním patře paláce nyní slouží zejména k pořádání odborných konferencí a protokolárních akcí. Ve druhém patře se nachází apartmány určené k ubytování státních delegací a návštěv. V minulosti objekt obýval například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. s princem Filipem či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko.

Podrobnější informace o historii Lichtenštejnského paláce naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/lichtenstejnsky-palac-3690/.

V roce 2018, kdy Česká republika slaví významné výročí, zpřístupnil Úřad vlády ČR většinu svých budov pro veřejnost v nebývalém množství termínů. Kromě zmíněných paláců se pravidelně veřejnosti otevírala také Kramářova vila na Letné a vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.