Tiskové konference

14. 11. 201816:26

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym, 14. listopadu 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády:  Hezké odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci. Vítám zde ministra pro energetiku USA pana Ricka Perryho, dobrý den, a předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše, kterého tímto prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, pane ministře. Já jsem velice poctěn, že v tak krátkém čase máme možnost přivítat v Praze návštěvu na tak vysoké úrovni – potom, co nás navštívil pan ministr obrany, tak pan ministr energetiky Rick Perry. Je to pro nás skutečně velice dobrý signál pro naši spolupráci. Já jsem pana ministra informoval, že jsem měl i možnost v Paříži prohodit pár slov s panem prezidentem Trumpem, takže myslím si, že naše vztahy se Spojenými státy jsou už tradičně na velice dobré úrovni, výborné úrovni, a Spojené státy jsou naším strategickým partnerem a samozřejmě spojencem i v rámci NATO. Takže určitě, myslím si, že naše spojenecké vztahy se daří prohlubovat i během mé vlády a v pro nás tak symbolickém roce je to velice pozitivní.

Já jsem na úvod našeho jednání vyjádřil naši upřímnou soustrast rodinám a blízkým lidem, kteří zahynuli při strašlivých požárech v Kalifornii. Stále moc lidí se stále pohřešuje a já pevně věřím, že ztráty na životech budou co nejmenší.

Já myslím, že energetika je jednou z mnoha oblastí, v nichž máme se Spojenými státy podobný názor. Samozřejmě, naše debata byla hlavně o jaderné energetice, protože obě naše země v ní spatřují výhodný zdroj elektřiny a zároveň způsob, jak omezit emise skleníkových plynů. My také úspěšně spolupracujeme v oblasti vědy a výzkumu jaderné energetiky. Takže já si velice cením například spolupráce Centra výzkumu Řež a americké národní laboratoře Oak Reach na výzkumu takzvaných solných reaktorů. Rovněž mě těší nedávná iniciativa amerických vědeckých a průmyslových organizací na spolupráci na novém experimentálním tokamaku, tedy zařízení pro uchovávání vysokoteplotní plazmy.

Takže jsme velice rádi, že jsme mohli vést tuto debatu. Určitě, jak jsem informoval pana ministra, chceme jádro v naší zemi dále rozvíjet a chceme dostavovat bloky jaderných elektráren buď v Temelíně, nebo nový zdroj v Dukovanech. Já jsem ubezpečil pana ministra, že všechny procesy budou co nejtransparentnější, že naše Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje analýzu dopadů jednotlivých investičních modelů na veřejné rozpočty a že vedeme debatu s vedením firmy ČEZ, kde náš stát vlastní 70 procent.

Samozřejmě, při investicích do jádra musíme vnímat naši geopolitickou orientaci a já jsem velice rád, že jsme měli možnost dostat informaci, že firma Westinghouse má de facto novou technologii menších bloků, které se mohou investovat jako stavebnice, protože samozřejmě flexibilita takových bloků z hlediska kapacity je velice důležitá.

Takže jsme se domluvili na další komunikaci. Na jednání byli přítomni i paní ministryně průmyslu paní Nováková a další experti a já chci ještě jednou poděkovat panu ministrovi za návštěvu a těším se na další spolupráci.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády:  Děkuji panu premiérovi a poprosím o vyjádření pana ministra Perryho.

Rick Perry, ministr pro energetiku USA: Vážený pane premiére, děkuji za vaše přijetí. Skutečně jsem velice rád, že se nám dostalo velice vřelého přijetí, podobně jako předtím u pana prezidenta. Děkuji, že jste vyjádřil vaši soustrast obětem tragédie v Kalifornii. Připomíná mi to dobu, kdy jsem byl guvernérem Texasu a kdy došlo k explozi továrny na výrobu hnojiv. V Texasu žije veliká česká komunita a určitě jsme cítili vaši podporu i V Texasu. Takže děkuji za vaše vyjádření i za ta vyjádření, která zazněla při tom předchozím neštěstí.

Proběhla velice plodná debata, která se týkala vztahů mezi Spojenými státy a Českou republikou. Jsme spojenci, jsme přátelé a zcela jistě máme společné zájmy a vláda prezidenta Trumpa bude i nadále tyto vztahy posilovat především v oblasti energetické a národní bezpečnosti po celém světě, také v tomto regionu a samozřejmě i zde v České republice. Chtěl bych poděkovat panu velvyslanci Stevu Kingovi za to, že je zde dnes s námi a za to, že je skvělým představitelem Spojených států.

Shodli jsme se s panem premiérem, že vláda prezidenta Trumpa se domnívá, že abychom dosáhli energetické bezpečnosti, musí národy usilovat o energetickou diverzitu a ta diverzita se týká dodávek, dodavatelů i cest. Během této návštěvy jsem podpořil naše evropské přátele, aby usilovali o diverzitu při dodávkách zemního plynu, ale také vidíme skvělou příležitost ke spolupráci s českými partnery v oblasti jaderné energetiky. Protože v současné době životnost jaderné elektrárny Dukovany končí ve 30. letech 21. století a americká jaderná energetika, celé toto odvětví je připraveno České republice pomoci prodloužit životní cyklus a životnost stávajících spolehlivých dodávek a třeba i vybudovat nové reaktory. Americké společnosti byly vždy velice spolehlivým zdrojem jaderného paliva, které, jak víme, lze používat i ve vašich reaktorech, a americké firmy a podniky jsou skutečně velice bezpečnou a spolehlivou možností a mohou nabídnout skvělé příležitosti, které se týkají pokročilých typů jaderných reaktorů.

Co se týče diverzity dodavatelů a cest, můj postoj je takový, že je třeba obezřetně přistupovat k tomu, pokud by se jedna země příliš spolehla na jednoho dodavatele, především pokud ten dodavatel má historii, že používá dodávky jako politickou zbraň, jako je to v případě Ruské federace. S ohledem na agresivní a destabilizační kroky na Ukrajině i jinde naše vláda vystupuje proti tomu, aby Rusko využívalo energetiku a energii jako politickou zbraň, a spadá sem také výstavba plynovodu Nord Stream II a Turk Stream.

Na základě toho, co jsem viděl a slyšel během mých cest po střední Evropě, vás chci ujistit, že zcela jistě povedeme vážnou debatu s kolegy v rámci vlády a budeme hovořit o konkrétních krocích, abychom zajistili naše spojenectví. Jako spojenci v rámci NATO je vaše národní bezpečnost i naší národní bezpečností. Jsme připraveni nabídnout našim transatlantickým partnerům větší volbu při řešení jejich energetických potřeb a USA jsou producentem číslo 1 jak zemního plynu, tak i ropy na celém světě.

To důležité sdělení je, že do roku 2025, což už je za chviličku, budou USA produkovat polovinu veškerého objemu zemního plynu a ropy. A to je velice důležité sdělení a je to sdělení, které vám přináší spojenec a přítel, někdo, na koho se můžete spolehnout. Naše energetické společnosti jsou připraveny soutěžit o zákazníky transparentním způsobem, a pokud hledáte zakázky v oblasti jaderné energetiky, uhlí, obnovitelných zdrojů či dalších, určitě se zamyslete v první řadě nad Amerikou.

Pane premiére, jsem si jistý, že naše dva národy mohou stavět na dobrých základech. Jsme spojenci a přátelé a podaří se nám zlepšit naši energetickou bezpečnost, svobodu, suverenitu, prosperitu a blahobyt po celém světě. Děkuji za přijetí a těším se na celou řadu dalších projektů do budoucna.