Aktuálně

17. 11. 201816:22

Poslední den otevřených dveří v Kramářově vile přilákal 1436 návštěvníků

V sobotu 17. listopadu 2018 si mohli zájemci naposledy v tomto jubilejním roce prohlédnout netradiční prostory vily Naděždy a Karla Kramářových. I přes mrazivé listopadové počasí si tuto možnost nenechala ujít řada návštěvníků z celé České republiky. Den otevřených dveří se uskutečnil u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii.

Zájemci měli možnost za doprovodu průvodců nahlédnout do netradičních prostor vily a současně se dozvědět více o osudu jejich prvních obyvatel, manželů Kramářových. K vidění byla například jídelna zdobená byzantskými motivy, pracovna Karla Kramáře či kulečníkový sál ve staroruském stylu.

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa se letos vila otevřela pro veřejnost již po dvaadvacáté. V letošním roce využilo možnosti prohlédnout si tuto významnou stavbu v součtu 13 026 zájemců z řad veřejnosti.

Kramářova vila, spadající pod správu Úřadu vlády ČR, tvoří nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Ačkoli byl návrhem stavby pověřen vyhlášený vídeňský architekt Friedrich Ohmann, do konečného vzhledu interiérů se výrazně promítnul vkus ruské manželky Karla Kramáře Naděždy.

V devadesátých letech prošla Kramářova vila kompletní rekonstrukcí a v současnosti je nejčastěji využívána jako místo setkávání předsedy vlády s významnými světovými státníky. Naposledy se zde premiér Andrej Babiš setkal například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ve vile se v listopadu uskutečnilo také zahájení pátých česko-polských mezivládních konzultací.