Aktuálně

26. 11. 201813:46

Premiér Babiš představil investiční plán do roku 2030, zahrnuje přes 17 tisíc projektů za bezmála 3,5 bilionu korun

Předseda vlády Andrej Babiš vystoupil v pondělí 26. listopadu 2018 na konferenci Setkání lídrů českého stavebnictví, která se uskutečnila na Pražském hradě. Hlavním tématem bylo představení Národního investičního plánu ČR, který shrnuje klíčové investice do roku 2030.

Důležité je, aby to, co říkáme, jsme i udělali, a my pro to děláme maximum. Chceme posunout státní investice ze stavu neřízeného chaosu do stavu, kdy je investiční politika transparentní, s dlouhodobou vizí, v souladu se strategií země, aby projekty byly financované z veřejných zdrojů a přinášely nejen vysokou společenskou hodnotu samy o sobě, ale současně generovaly velké synergické efekty,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Sestavený Národní investiční plán ČR zahrnuje přes 17 000 projektových záměrů v celkovém objemu téměř 3,5 bilionu korun. Cílem vlády je prostřednictvím investičního plánu koordinovat strategické aktivity státu, krajů, měst i obcí tak, aby projekty naplňovaly strategii ČR.

Největší objem finančních prostředků, a to zhruba 2,7 bilionu korun, má být v letech 2019–2030 investován v resortu dopravy. Jde především o projekty zaměřené na dálnice, železniční síť, obchvaty na silnicích I. třídy a vodní cesty. Z dalších resortů se plánují největší investice v oblasti zemědělství a místního rozvoje.

Za práci s Národním investičním plánem ČR bude odpovědná nově vytvořená Rada vlády pro veřejné investování a Státní expertiza na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Konference, kterou pořádala společnost CEEC Research, se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok, ministryně financí Alena Schillerová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a další hosté z řad ředitelů a členů představenstev stavebních, projektových a developerských společností v České republice.