Aktuálně

29. 11. 201810:42

Vláda schválila systemizaci míst ve státní správě, k návrhu na stěhování úřadů se staví rezervovaně

Vláda Andreje Babiše na schůzi ve čtvrtek 29. listopadu 2018 schválila systemizaci služebních a pracovních míst na rok 2019. Zrušila přitom na 860 míst, většinou dlouhodobě neobsazených. Projednávala také poslanecký návrh zákona o změně sídel některých státních úřadů, k němuž zaujala nesouhlasné stanovisko, a schválila návrh nové rámcové dohody o hospodářské spolupráci s Marockým královstvím.

Zrušením zhruba 860 systemizovaných služebních a pracovních míst k 1. lednu 2019 vláda plní svůj slib, že nalezne ve státní správě úspory a zredukuje především dlouhodobě neobsazená tabulková místa. Změny se týkají všech čtrnácti ministerstev a jejich podřízených úřadů, ale také Úřadu vlády, Českého telekomunikačního úřadu, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Úřadu průmyslového vlastnictví, Českého statistického úřadu, Energetického regulačního úřadu či Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a dalších. Zrušena budou jak běžná místa, tak i místa představených včetně pozic náměstků. Cílem změn je zvýšení efektivity úřadů a zlepšení organizace práce a služby. Ve 233 státních úřadech a institucích bude od nového roku evidováno 77 812 služebních a pracovních míst.

S návrhem zákona o změně sídel některých státních úřadů, který předložila skupina poslanců v čele s Janem Farským, vláda nesouhlasí především proto, že návrhu chybí hlubší analýza dopadů včetně personálních a finančních. Vláda nesouhlasí ani s tvrzením předkladatelů, že by přesunem vybraných 23 úřadů z Prahy do krajských měst došlo k úsporám na platech. Platy státních zaměstnanců jsou totiž stanoveny zákonem a navazujícími prováděcími právními předpisy a na platové tabulky nemá vliv, kde je příslušný úřad umístěn. Ministři se nicméně shodli, že v jednotlivých konkrétních a odůvodněných případech by se o přestěhování menších úřadů dalo do budoucna uvažovat.

Ministři odsouhlasili také Rámcovou dohodu o hospodářské spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Marockého království. Maroko představuje pro ČR tradičního a důležitého obchodního partnera v regionu severní Afriky a Maghrebu, jehož význam dlouhodobě roste a jehož potenciál do budoucna nadále zesílí společně s rostoucí domácí ekonomikou, rozvojem domácí poptávky, veřejných investic a sektoru služeb. Vzájemná obchodní výměna od roku 2004 dynamicky roste a od roku 2007 je saldo komerční výměny České republiky s Marokem přebytkové. Obrat vzájemného obchodu se za posledních deset let více než zdvojnásobil a v roce 2017 dosáhl rekordní úrovně 496,4 milionu dolarů. V současnosti přitom mezi oběma zeměmi žádná dohoda upravující komplexně oblast hospodářské spolupráce neexistuje. Vládou schválená dohoda umožní mj. stanovit oblasti a způsoby spolupráce a vytvoří podmínky pro prezentaci podnikatelů. Počítá i se zřízením stálého společného orgánu pro spolupráci v rámci dohody – smíšené komise, jejíž činnost bude hrát významnou roli v prosazování českých exportních zájmů.

Vláda se zabývala také oficiální návštěvou maďarského premiéra Viktora Orbána, který ČR navštíví na pozvání premiéra Andreje Babiše 30. listopadu až 1. prosince 2018. Oba předsedové vlád spolu budou diskutovat například o vzájemných vztazích obou zemí a o vzájemné obchodní výměně, o spolupráci v rámci Visegrádské skupiny i o evropských tématech, jako jsou migrace, víceletý finanční rámec či rozšiřování EU o země západního Balkánu.

Kompletní výsledky jednání vlády 29. listopadu naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-29--listopadu-2018-170478/.