Aktuálně

6. 12. 201816:30

Projev premiéra Andreje Babiše na XXI. celostátní finanční konferenci Svazu měst a obcí

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 6. prosince 2018 zúčastnil XXI. celostátní finanční konference pořádané Svazem měst a obcí v pražském hotelu Clarion. V rámci úvodního bloku vystoupil s projevem, v němž připomněl, že vláda prosadila více peněz pro obce a města z rozpočtového určení daní, plánuje zásadní změny stavebního zákona a připravila dvanáctiletý Národní investiční plán.

Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové,

jsem rád, že mě pan předseda Lukl znovu pozval na finanční konferenci Svazu měst a obcí, nejsem zde poprvé, jsem tu pravidelným hostem.

Nejprve bych rád pogratuloval všem starostům a primátorům k novému zvolení. Přeji vám hodně štěstí, zdraví, trpělivosti a pevné nervy, protože vaše činnost je pro naše občany velice důležitá a prospěšná.

Tuto finanční konferenci beru jako příležitost si vyslechnout vaše názory. Za minulé vlády, která měla jen svíti a topit, tak jsme chodili a jezdili za vámi a setkávali se hlavně proto, abychom zjistili vaše potřeby. A nejen finanční a z hlediska dotací, ale i z hlediska legislativy, a myslím si, že naše debaty byly velice konstruktivní a nakonec se promítly i do konkrétních programů ve váš prospěch.

V koutku duše jsem doufal, že mě pan předseda pochválí, ale nepochválil, tak se musím pochválit sám. My všichni žijeme z daní, vážení. Máme jeden z nejlepších veřejných rozpočtů v Evropě. S dovolení bych přinesl ty grafy. Rád bych vám řekl, že v roce 2013 bylo vaše zadlužení 92 miliard a k 30. 9. tohoto roku jen 67,9. No a v roce 2013 jste měli na účtech 98 miliard a k 30. 9. 210 miliard, takže jste ve velkém balíku. Stát má jenom dluhy a vy máte cash, to je skvělé a já se těším. Takže jsme se museli pochválit, protože paní ministryně Schillerová dobře vyčetla, kolik kritizované EET přineslo. Deset miliard do rozpočtu a kontrolní hlášení.

Vývoj poměru zadluženosti ke stavu finančních prostředků na bankovních účtech 2006–2018
Vývoj poměru zadluženosti ke stavu finančních prostředků na bankovních účtech 2006–2018

Myslím, že jsme pro to udělali maximum. Nejdřív paní ministryně vybere daně a v rozpočtovém určení proběhla změna od 1. ledna 2018, kdy se navýšil podíl obcí a měst na vybraném DPH z 21,4 % na 23,58 % a to pro vás znamenalo navýšení o 9,1 miliardy korun. Takže i za to minulé období, ale já se k tomu nechci vracet.

Určitě jsme s vámi na jedné lodi a určitě vás chceme nechat dýchat, pane předsedo. Konečně poprvé máme vládního zmocněnce na digitalizaci. Ale to nejsou pouze konference, to jsou konkrétní věci, které začaly 1. 7., a hlavní cíl je samozřejmě bojovat proti byrokracii, digitalizovat. Na mé pozvání přijel estonský premiér, měli jsme konferenci. Takže tam jsou jasné cíle, a to jistě bude paní Schillerová mluvit o svém projektu Moje daně, kde cíl je podat daňové přiznání za dvě minuty, jako to dělají v Estonsku. To jsou všechno věci, které řešíme.

Já samozřejmě nechápu vaše stanovisko ke slevám na jízdné. Ale pane předsedo, mě píší babičky, že konečně mohou cestovat všude po celé naší zemi. Takže lidé jsou spokojeni, a myslím, že byste měli být také spokojeni, protože to přineslo větší pohyb našich rodin a přátel. Jasně, někdo může říkat, že je to populistické, že to není opatření, ale myslím, že je důležité, že jsme našim důchodcům ulevili, i našim studentům, takže i zde si také dovolím nesouhlasit.

Co my pro vás můžeme udělat, je samozřejmě legislativa. Stavební zákon, kde jsem tedy urgoval MMR, že s tím nepohnuli a nyní už konečně včera mi psal pan prezident Dlouhý, že máme podepsanou smlouvu s Hospodářskou komorou. Odmítl jsem věcný záměr, protože úředníci ještě stále dělali nějaké záměry. Paní ministryně má za úkol ten nový stavební zákon udělat rychle, který se má zásadním způsobem změnit, protože je absurdní, aby v Praze trvala výstavba bytů deset let. Neuvěřitelné.

Včera jsem byl v severní Africe, v Maroku, a za 27 let tam postavili 1 800 kilometrů nových dálnic a mají i rychlovlak, který jede z Tangieru do Rabatu 320. A postavili mraky bytů. Jasně, je to jiný kontinent, ale nicméně my pro vás chceme udělat dvě věci. Vy jste po revoluci dostali od státu 600 tisíc bytů. To, že nejsou byty, je proto, že se nestaví. A to, že když vysokoškoláci přijdou do Prahy nebo do Brna, potom se usazují kolem velkých aglomerací. Já jsem to zažil jako ministr financí, kdy jsme zjistili, že vlastně nejsou školy a školky. Tak to víme dobře, protože kdo by tam jezdil do Karlových varů, že paní hejtmanko, když ta D6 není už tolik let. Je to úplně jasné, v tomto směru to chceme zlepšit.

Co se týká bytů, tak jsme zde čtyři roky vedli debatu o sociálním bydlení a my jsme si teď řekli, že chceme debatu o bydlení jako takovém. Jsem přesvědčen, že bydlení je vaše. Vy musíte vědět, kdo ve vaší obci chce bydlet, jak chce bydlet. My jsme na to vymysleli program, paní ministryně Dostálová, a dokonce bez zákona, to je skvělá zpráva. Takže jednak stavební zákon potřebujeme velice rychle a potřebujeme tu výstavbu. A ta výstavba, jsme jasně řekli a určitě o tom paní ministryně bude mluvit, že my, když Praha postaví 1 000 bytů a z toho 200 bytů budou podle té kategorizace lidí sociální případy, tak dáme 100 procent dotace. To znamená, že do 200 bytů Praha dostane 100 procent dotace. I když Praha to právě nepotřebuje, protože má na účtech 43 miliard, jak jsem se dozvěděl ještě před volbami. Ale to máme každý tenhle program. A tím pádem chceme mít v té pozici dobrý zákon, aby se rychle stavělo, a chceme dávat dotace.

Samozřejmě dopravní infrastruktura. To se můžeme o tom bavit. A my jsme všichni na jedné lodi, kraje, obce, města, a my jsme rozhodně připraveni spolupracovat, protože víte, že s vámi komunikujeme. Těmi výjezdy jsme získávali vaše připomínky a organizovali schůzky na ministerstvech a jsme stále připraveni. Samozřejmě vnímáme celkově potřebu peněz, protože pokud MMR vyhlásilo v září program pro mateřské školky a těch 600 milionů bylo vyprodáno za šestnáct sekund. Teď paní ministryně hledá dalších 600 milionů a je tam převis až tři miliardy. Zásadním způsobem ovlivňujeme český rozpočet, ale co je také samozřejmě důležité, že máme další zdroje a to je Evropa, evropská kohezní politika. Peníze z Evropy, které dostáváme, nám se to nelíbí, jak jsou definovány, protože pokud v programu 14–21, vlastně programy byly definované 2012 a 2013, když byla nezaměstnanost 9,5 %, dnes je 2,4, takže sedmileté období je strašně dlouho.

Minulý čtvrtek jsem se s paní ministryní Dostálovou zúčastnil konference v Bratislavě. Byla to konference Přátel koheze, kde bylo osm premiérů a sedm ministrů nebo jejich náměstků. Všichni jsme řekli, že se nám evropský rozpočet nelíbí. Já jsem k tomu několikrát vystupoval. Především se mi nelíbí, že si evropské struktury navyšují rozpočet o 23 procent, když odchází Velká Británie, to je minus 15 procent obyvatel. Když to přepočtu na sedm let, tak náklady evropských struktur jsou 87 miliard euro. Já říkám, že je to o 25 miliard navíc. Já vůbec nechápu, a většina států, které preferují kohezi, nechápou, proč je to jediná položka, která klesá.

Proč vznikají nové programy? To se nám nelíbí, proti tomu vystupujeme a jsou tam i další věci, které se nám nelíbí, jako kofinancování, které zásadně – a já myslím, že paní ministryně o tom bude mluvit v detailu – ta participace, to se týká samozřejmě i vás, která má zásadně klesat. M+3, které se má měnit na M+2, a další věci. Jasně říkáme, že chceme mít podstatně větší vliv členských států na Komisi, aby vnímali, protože každá země je jiná. A pokud si Španělsko postavilo vlaky a dálnice dávno předtím, než my jsme vstoupili, a my tady máme zásadní problém. Proto já vždy říkám: že chci ne konference, workshopy a analýzy a evropský sociální program, to vše můžeme pokrýt z našeho rozpočtu. Já chci, jak říkám, beton, investice.

To je tedy hlavní cíl naší iniciativy v rámci evropského rozpočtu. Chceme na něj mít zásadní vliv, nechceme, aby nám to někdo z Bruselu nadiktoval. A pokud jsme v dubnu tohoto roku zjistili, že asi sedm miliard nemůžeme na některé programy čerpat, tak jsme psali dopis paní komisařce Cretu, aby nám to změnila. Trvalo nám to asi půl roku a nakonec jsme byli úspěšní. Paní ministryně odvedla skvělou práci a mohli jsme to použít na ty peníze, které všichni společně potřebujeme. Měli jsme převis zdravotnictví téměř čtyři miliardy a my jsme je našli.

To je ta práce, kdy zjišťujeme ten převis, ty vaše potřeby a snažíme se ty peníze jednak transferovat v rámci evropských peněz a samozřejmě v rámci českého rozpočtu. To je velice důležité, ta perspektiva, protože tím, že se naší zemi daří a stále stoupáme v žebříčcích, tak samozřejmě peněz podle těch parametrů budeme dostávat stále méně, a proto je důležité, abychom skutečně dostávali peníze, které potřebujeme a které jsme i schopni v reálném životě vidět.

My jako vláda vidíme prostor v debatě s vámi ohledně rovnoměrnějšího rozdělení výnosu z daní mezi jednotlivé obce, jak například eliminovat nepřiměřeně vysoké daňové výnosy malé skupiny obcí. Dále můžeme debatovat o aktualizaci podílů jednotlivých krajů na sdílených daních, nebo koeficienty pro Prahu, Ostravu, Brno a Plzeň. Podle mých zkušeností je to tak, že většinou ta velká města mají strašně moc peněz a ne až tolik projektů, a ty menší, jako moje oblíbená obec Němčovice, mají rozpočet dva miliony a mají projekty za 45 milionů korun. Takže to je samozřejmě věc, kterou vnímá MMR a paní ministryně a já beru MMR jako ministerstvo pro menší obce a my samozřejmě připravujeme programy. Důležitý je investiční plán na dvanáct let. Chceme ho rozdělit na období, tedy pokud vláda vydrží, do roku 2021, respektive ještě rozpočet 2022, a to další období je pro vlády, které přijdou po nás. To si myslím, že je důležité.

Každý mluví o krizi. Já tu krizi nevidím. Včera vyšla studie nějaké banky ohledně brexitu. Já nevím, proč se neustále strašíme. Myslím, že naší zemi se daří skvěle. Stačí se podívat do Evropy, co se děje. My máme jasné představy, víme, že náš růst je dán spotřebou firem a obyvatel a exportem, ale potřebujeme mít investiční plán. To je ten příští růst a samozřejmě řešit ty problémy, které máme. To je nedostatek pracovních sil. Mimochodem je to všude v Evropě. Když jsem teď byl dva dny pryč, tak jsem se díval. Například ve Francii 7 000 obcí hledá lékaře, nabízejí 5 500 eur, jak jsem to viděl v televizi. To vše jsou i vaše problémy. Že z menší obce odešel zubař, není tam lékař. To vše řešíme. Pan Vojtěch tu dnes asi není, ale vy dobře víte, že o tom s vámi komunikujeme, jsme s vámi na jedné lodi a já se těším na další spolupráci. My jako vláda jsme připraveni přijímat vaše připomínky a náměty.

Děkuji vám za možnost zde vystoupit a přeji pěknou konferenci.

Andrej Babiš, předseda vlády