Aktuálně

13. 12. 201821:28

Premiér jednal s evropskými lídry o rozpočtu EU a zahraniční politice

Předseda vlády Andrej Babiš se účastní zasedání Evropské rady v Bruselu. Společně s dalšími evropskými lídry ve čtvrtek 13. prosince 2018 diskutoval o příštím dlouhodobém rozpočtu EU a prezentoval hlavní české priority. Druhým bodem odpoledního programu byla zahraniční politika. Na dnešní pracovní večeři budou lídři jednat o brexitu ve světle aktuálního politického vývoje ve Spojeném království.

Dnešní program v Bruselu Andrej Babiš zahájil jednáním se svými protějšky v rámci politické skupiny ALDE a tradiční koordinační schůzkou s premiéry zemí Visegrádské čtyřky.

Zasedání Evropské rady začalo minutou ticha k uctění obětí úterního útoku ve Štrasburku, kde po střelbě na vánočních trzích zemřeli čtyři lidé.

Prvním diskusním bodem jednání byl víceletý finanční rámec EU pro období 2021-2027. Premiér Babiš na jednání zdůraznil, že Česká republika bude požadovat adekvátní financování pro kohezní politiku a zemědělství, ale také potřebu větší flexibility pro členské státy v provádění těchto důležitých politik. „Naším cílem je prosazovat peníze na investice, nechceme podporovat měkké projekty, jako jsou workshopy či konference“ uvedl předseda vlády. „Ve svém vystoupení jsem mluvil o našem Národním investičním plánu na 12 let, kde je 17 tisíc projektů za 3,5 bilionu korun,“ dodal premiér. Evropská rada ve svých závěrech stanovila cíl dosáhnout dohody o podobě příštího dlouhodobého rozpočtu na podzim příštího roku.

Druhým tématem dnešní Evropské rady byly vnější vztahy. Evropští státníci vyzdvihli důležitost připravovaného únorového summitu Evropské unie a Ligy arabských států, a to zejména v kontextu migrace. Evropská rada také přijala závěry k situaci v Azovském moři a shodla se na prodloužení platnosti sankcí vůči Rusku. Lídři rovněž přivítali schválení obchodní dohody mezi EU a Japonskem ze strany Evropského parlamentu.

Zasedání pokračuje pracovní večeří, při které by měli státníci ve formátu sedmadvacítky probrat aktuální situaci ohledně brexitu. „Velká Británie byla vždy náš spojenec a tento vztah si chceme zachovat,“ uvedl před jednáním předseda vlády.

Zítra budou jednání pokračovat a zaměří se například na téma migrace či dokončování vnitřního trhu. Summit bude zakončen jednáním eurozóny za účasti dalších členských států včetně ČR k tématu prohlubování hospodářské a měnové unie.