Aktuálně

14. 12. 201816:57

Premiér se v Bruselu účastnil diskuse o migraci a vnitřním trhu EU

Prosincové zasedání Evropské rady pokračovalo 14. prosince 2018 jednáním o problematice migrace a vnitřního trhu. Summit byl zakončen jednáním eurozóny za účasti dalších členských států EU včetně ČR k tématu prohlubování hospodářské a měnové unie.

Nejvyšší představitelé zemí EU v úvodu dnešní části zasedání Evropské rady přijali závěry k vnitřnímu trhu. Ty vyzývají k dalšímu pokroku v dokončování vnitřního trhu, které by mělo vést ke zvýšení konkurenceschopnosti EU v globální ekonomice. Česká republika se bude zasazovat o to, aby téma vnitřního trhu bylo jednou z priorit příští Evropské komise. „Věřím, že prohlubování a zefektivňování vnitřního trhu je nejlepší způsob, jak podpořit růst, tvorbu pracovních míst, investice a inovace a že je v našich společných silách toho dosáhnout,“ uvedl Andrej Babiš.

V diskusi o migraci lídři potvrdili platnost závěrů Evropské rady z června a zabývali se spoluprací se třetími zeměmi. „Zaměřme se na partnerství se zeměmi původu a tranzitu,“ uvedl premiér Andrej Babiš. „Plně podporuji komplexní strategický dialog mezi EU a aktuálně především africkými zeměmi. Naší prioritou by měla být spolupráce s Marokem,“ upřesnil předseda vlády.

Dnes přijaté závěry Evropské rady dále zmiňují klimatickou změnu, bezpečnost a obranu, boj proti dezinformacím, potírání rasismu a xenofobie i nedávné občanské konzultace. Lídři se rovněž shodli, že v květnu 2019 na neformálním summitu v rumunském Sibiu prodiskutují priority pro další směřování EU.

Dnešní zasedání bylo zakončeno eurosummitem v rozšířeném formátu, na kterém se diskutovalo prohlubování hospodářské a měnové unie, včetně potenciálního investičního nástroje pro eurozónu.