Aktuálně

21. 12. 201815:03

Premiér Andrej Babiš navštívil místo tragédie, Důl ČSM

Premiér Andrej Babiš navštívil v pátek 21. prosince Důl ČSM ve Stonavě na Karvinsku, kde při výbuchu metanu zahynulo 13 horníků.

Předseda vlády společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckim, který rovněž dorazil na místo důlního neštěstí, ocenili práci českých i polských záchranářů. Premiér přislíbil, že státní podnik OKD ve spolupráci s polskou stranou spravedlivě odškodní pozůstalé jak po českých, tak i po polských hornících.

„Je to veliká tragédie a je mi to velice líto. Byl jsem v kontaktu se zástupci OKD prakticky celou noc a byl jsem ve spojení i s polským premiérem. Považoval jsem za nutné, abych hned ráno po zasedání Bezpečnostní rady státu odcestoval přímo na místo tragédie a podpořil naše záchranáře a samozřejmě i pozůstalé,“ konstatoval premiér Andrej Babiš a ocenil práci jednotek z Báňské záchranné služby. „Naši záchranáři dělají skutečně maximum, je potřeba ocenit jejich přístup, protože nasazují vlastní životy, aby v té situaci pomohli,“ uvedl.

S vedením firmy OKD předseda vlády řešil otázku odškodnění pozůstalých po obětech neštěstí. „Dlouho jsme mluvili o tom, jak ty rodiny odškodnit, protože ze třinácti obětí je jedenáct najatých přes polskou firmu, která má jiné podmínky. Domluvili jsme se na tom, že určitě bude spravedlivé, aby to odškodnění bylo víceméně pro všechny stejné při zohlednění i počtu dětí,“ prohlásil Andrej Babiš. V této souvislosti označil za výhodu fakt, že OKD je už státní firma, takže pokud by její vedení nenašlo způsob, jak rodiny polských horníků adekvátně odškodnit, může o tom rozhodnout jediný akcionář firmy, státní podnik Prisco.

Předseda vlády ocenil i iniciativu poslance Josefa Hájka, který v ostravsko-karvinských dolech více než 30 let pracoval jako báňský záchranář. „V rámci nadace, která horníkům v takových situacích pomáhá, založil speciální konto. Jsem přesvědčen, že Češi jsou solidární, že náš národ určitě přispěje. Viděli jsme to, když jsme řešili sbírku na naše vojáky v Afghánistánu nebo i na dva hasiče, z nichž jeden zemřel a druhý je trvale postižený. Takže jsem přesvědčen, že se vybere slušná částka. Musíme se o ty rodiny zkrátka postarat,“ dodal premiér Babiš.