Aktuálně

11. 2. 201912:30

6. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (4. až 10. února 2019)

Milí čtenáři,

uplynulý týden jsem v nové roli státní tajemnice pro evropské záležitosti zažila několik premiér. Ve středu jsem měla poprvé možnost vystoupit coby zástupce Úřadu vlády ve dvou výborech Poslanecké sněmovny. Na schůzi výboru pro evropské záležitosti jsme hovořili o letošní roční analýze růstu Evropské komise, hospodářský výbor měl pak na programu debatu o dopadech brexitu na podnikatelskou sféru. Ve čtvrtek jsem pak poprvé v delegaci předsedy vlády zamířila do Bratislavy na jednání V4 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Společně jsme mimo jiné přijetím deklarace připomněli výročí 30 let od pádu komunistických režimů ve střední Evropě.

V tomto týdnu nás čeká plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Vzhledem k tomu, že do květnových voleb zbývá méně než 100 dní, má Parlament i ostatní instituce EU napilno, aby stihly projednat co největší část navržené legislativy. Poslanci mají na programu zasedání mimo jiné dohodu o obchodním a investičním partnerství se Singapurem a také vystoupení italského premiéra Giuseppe Conteho k budoucnosti Evropy.

Rada se tento týden bude soustředit především na otázky hospodářské a měnové unie. Během setkání euroskupiny ve standardním formátu včera ministři jednali o nástupci končícího Petera Praeta v představenstvu ECB. V inkluzivním formátu euroskupina pokračovala v jednáních o prohlubování hospodářské a měnové unie na základě mandátu, který obdržela od vedoucích představitelů EU na eurosummitu 14. prosince.

Na euroskupinu dnes navazuje Rada pro hospodářské a finanční věci, kterou ministři zahájili výměnou názorů na aktuální hospodářskou situaci během pracovní snídaně. Věnovat se dále budou návrhu Komise hlasovat o některých oblastech daňové politiky kvalifikovanou většinou.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (4. až 10. února 2019).