Aktuálně

26. 2. 201913:34

8. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (18. až 24. února 2019)

Milí čtenáři,

začátek tohoto týdne jsme strávili v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde se uskutečnil summit EU a Ligy arabských států (LAS). Jednalo se o vůbec první setkání představitelů EU a LAS a mezi nejdůležitější témata, o nichž se zde hovořilo, patřila politická a bezpečnostní situace v regionu Blízkého východu, migrace a také vzájemný obchod a investice.

Na domácí půdě mě tento týden čeká vystoupení v senátním Výboru pro záležitosti Evropské unie, kde představím sdělení Komise týkající se příprav na vystoupení Spojeného království z EU, a také budu poprvé předsedat jednání pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU. Na programu budeme mít mimo jiné priority ČR pro květnový summit v Sibiu.

Ve čtvrtek se pak těším na setkání s lotyšskou státní tajemnicí pro evropské záležitosti paní Solveigou Silkalnou. Hovořit spolu budeme o aktuálních tématech, mezi něž patří Víceletý finanční rámec, energetika nebo nadcházející volby do Evropského parlamentu a ustavení nové Evropské komise. Téhož dne se na Zastoupení Evropské komise v ČR zúčastním prezentace Zprávy o České republice, kterou Evropská komise jako klíčový krok v rámci tzv. evropského semestru oficiální představí tuto středu. V pátek pak přijmu delegaci Evropské komise, vedenou generálním ředitelem pro regionální a městskou politiku Marcem Lemaîtrem. Jednat s ním budu o strukturálních fondech pro období 2021 – 2027, o investičních prioritách ČR a financování z fondů ESIF.

V Bukurešti, coby hlavním městě předsednického státu, se v pátek sejdou ministři pro telekomunikace na neformálním zasedání Rady. Hlavními tématy zasedání budou digitální jednotný trh, umělá inteligence a také kyberbezpečnost. Evropský parlament se tento týden věnuje práci v jednotlivých výborech.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (18. až 24. února 2019).