Aktuálně

26. 2. 201914:24

Premiér Babiš představí ve středu na vládě zásadní zlepšení podmínek pro uživatele mobilních telefonů

Premiér Andrej Babiš předloží ve středu 27. února 2019 vládě návrh změny zákona o elektronických komunikacích, která zákazníkovi přinese zjednodušení a hlavně zlevnění přechodu od jednoho operátora k druhému. Tím se lidem otevře cesta k výhodnějším podmínkám a k možnosti platit méně za předražené služby. Návrh připravil premiér Babiš ve spolupráci s poslancem Patrikem Nacherem, vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou a oslovenými odborníky na oblast mobilních operátorů.

Premiér tak reaguje na diskusi o vysokých cenách za volání a využívání mobilních dat, kterou znovu ve veřejném prostoru otevřela ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková svými výroky o drahých datech. Operátoři jsou sice soukromé subjekty a vláda přímo nemůže ovlivňovat ceny mobilních a datových služeb, může ale navrhnout změny zákonů, které v některých oblastech spotřebitele chrání před příliš nevýhodnými podmínkami ze strany poskytovatelů služeb, tedy i mobilních operátorů.

Za dnešního stavu pokud se zákazník rozhodne pro změnu mobilního operátora, musí tomu stávajícímu svůj úmysl oznámit předem a čekat 10 dnů na uvolnění smlouvy. Poté zaplatí operátorovi 20 % z ceny, která mu ještě zbývá do data, kdy mu smlouva končí. Což se může vyšplhat až na tisíce korun.

Premiér Babiš nyní předloží novelu zákona o elektronických komunikacích (zákon č. 127/2005 Sb.), která přinese odstranění bariér při změně operátora (větší pohyb klientů, rozhýbání trhu, tlak na posílení konkurenčního boje):

Tímto návrhem může vláda pomoci nakopnout snižování vysokých cen za mobilní služby a také otevřít prostor pro čtvrtého operátora, který by nastartoval více konkurenční prostředí v České republice.