Aktuálně

12. 4. 201917:19

Premiér se v Dubrovníku zúčastnil Summitu zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy s Čínou

Premiér Andrej Babiš se 11. a 12. dubna 2019 zúčastnil v Dubrovníku summitu zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Čínské lidové republiky. Jednal především o spolupráci v oblasti obchodu a investic, dopravy, infrastruktury či průmyslu a kultury. Setkal se také s čínským předsedou vlády Li Kche-čchiangem a premiérem Severní Makedonie Zoranem Zaevem.

Ve čtvrtek 11. dubna 2019 v Dubrovníku premiér v rámci bilaterálních jednání debatoval s čínským předsedou vlády Li Kche-čchiangem. Hovořili především o vzájemné ekonomické spolupráci a společných aktivitách, které obě země v roce 2019 plánují. Dalším tématem bylo například civilní letectví, které je jednou z prioritních oblastí česko-čínské ekonomické spolupráce.

Předseda vlády zároveň zdůraznil důležitost příznivého investičního a obchodního prostředí pro české podnikatele a investory v Číně. Uvítal by zrychlení certifikačního procesu pro české exportní zboží. V rámci vzájemného obchodu ovšem premiér stále vidí rezervy. Andrej Babiš čínského premiéra pozval na návštěvu Prahy a předal mu oficiální písemné pozvání.

Naposledy jsme se potkali před rokem a společný byznys se za tu dobu pohnul hlavně ve prospěch Číny. Zatímco čínský export k nám raketově roste, mezi lety 2017 a 2018 navýšila Čína prodeje o šest miliard dolarů, naše vývozy stouply jen o 160 milionů. Což se mi nelíbí. Dozvěděl jsem se, že čínské firmy tu investují. Velice rychle tu postavily most. Angažují se i v Maďarsku. Řekl jsem panu premiérovi, že bychom byli rádi, kdyby i u nás participovali na PPP projektech, třeba dálnice Praha – Tábor. To by nám pomohlo. Zároveň jsem premiérovi připomněl, že už tři roky máme podepsanou strategickou spolupráci na úrovni prezidentů. Mezivládní komise na úrovni ministrů se za tu dobu ale nesešla ani jednou. Požádal jsem ho proto, aby se tak stalo ještě před jeho návštěvou Prahy,“ uvedl Andrej Babiš.

V pátek 12. dubna se v chorvatském Dubrovníku konal osmý ročník Summitu zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy s Čínskou lidovou republikou. Andrej Babiš řešil s dalšími státníky především vzájemnou spolupráci v oblasti obchodu a investic, infrastruktury, dopravy a logistiky, energetiky, průmyslu, kultury, vzdělání či cestovního ruchu.

Předseda vlády na jednání potvrdil ambici ČR stát se dopravním uzlem propojujícím střední a východní Evropu s Čínou. Česká republika podle premiéra podporuje otevřenost tohoto formátu spolupráce. Během letošního ročníku se k zasedajícím zemím nově přidalo Řecko.

Ze zemí, které zde jsou, máme asi nejvíce iniciativy, nejvíce konkrétních věcí. Máme skvělý náskok v leteckých spojeních a to je samozřejmě základ pro turistiku, byznys i celkové vztahy, ale v exportu se musíme podívat na to, kde to vázne. Ten největší úspěch, který máme, je z hlediska přímých leteckých linek. My už dnes máme 4 letecké linky a pátá se otevírá 1. července. To je spojení Praha – Šen-čen. Nárůst turistů z Číny je skvělý, protože za rok 2018 k nám přišlo na návštěvu 620 000 turistů z Čínské lidové republiky, což je nárůst o 130 tisíc,“ řekl předseda vlády po zasedání.

Andrej Babiš v Dubrovníku hovořil také s premiérem Severní Makedonie Zoranem Zaevem. Mluvili především o situaci na makedonských hranicích, které proti náporu uprchlíků pomáhají chránit i čeští policisté. Tématem byl i vstup Severní Makedonie do Evropské unie, na který země čeká již 14 let. Předseda vlády přislíbil zemi podporu.

Premiér se setkal také s českými podnikateli, se kterými se shodl na nutnosti ukončit boje mezi ministerstvy a agenturami. Čeští podnikatelé se zúčastnili ekonomického a obchodního fóra. To je dle slov Andreje Babiše pro české firmy příležitost k navázání nových obchodních kontaktů. České firmy v rámci setkání podepsaly s čínskými společnostmi smlouvy o čističkách odpadních vod či letectví.