Aktuálně

15. 4. 201920:27

Vláda pomůže obcím s výstavbou sociálních bytů. Letos jim dá miliardu, na příští rok plánuje tři

Vláda Andreje Babiše schválila na jednání v pondělí 15. dubna 2019 nové nařízení umožňující Státnímu fondu rozvoje bydlení finančně podpořit obce a města, které si budou chtít pořídit domy či byty na sociální bydlení. Zabývala se také strategií Digitální Česko a návrhy na jmenování do hodnosti generálů u příležitosti státního svátku 8. května.

Vláda Andreje Babiše se problematikou nedostatku finančně dostupných a sociálních bytů zabývá dlouhodobě. Nové nařízení vlády o použití peněžních prostředků Státního fondu rozvoje bydlení na pořízení sociálních a dostupných bytů a sociálních, smíšených a dostupných domů umožní Státnímu fondu rozvoje bydlení spustit dotační program Výstavba. Tento program má pomoci městům a obcím s výstavbou domů a bytů pro sociálně slabé občany a nabídne jim také výhodně úročené půjčky na výkup nemovitostí, v nichž sociálně slabé rodiny žijí. Pro letošní rok počítá Státní fond rozvoje bydlení s vyčleněním jedné miliardy korun, od roku 2020 by to měly být tři miliardy.

„Je to projekt, o kterém jsme mluvili už vícekrát. Je to snad poprvé od vzniku samostatného státu, kdy stát konkrétně podpoří výstavbu bytů. Pět let jsme tu diskutovali o zákonu o sociálním bydlení, na kterém nebyla shoda, protože si myslím, že nemůžeme ze zákona někomu přikazovat, aby stavěl byty, a nedat mu přitom ještě ani peníze,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš.

„Pokud obec či město postaví sto bytů a z toho dvacet bytů, to znamená dvacet procent, bude určeno na sociální byty, tak Ministerstvo pro místní rozvoj proplatí dotaci sto procent. To znamená, že z těch sta bytů na dvacet bytů ta obec nebo město bude mít sto procent dotaci. Chceme tím podpořit spotřebu, chceme tím řešit dlouhodobě neúnosný stav ohledně dostupnosti bydlení,“ upřesnil premiér. „Je to samozřejmě dobrovolné, bude na městech a obcích, jestli se pro to rozhodnou. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby o tento program měly zájem. A já myslím, že zájem už je,“ doplnil. Vláda tím zároveň podpoří růst a investice. Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Vláda schválila také implementační plány programu Digitální Česko, klíčové vládní strategie pro oblast digitalizace. Je připraveno celkem 15 implementačních plánů, které odpovídají struktuře cílů Digitálního Česka a zahrnují 386 konkrétních záměrů. Mezi priority programu pro letošní rok patří například institucionální zajištění koordinace a financování implementace koncepce, další vylepšování Portálu občana, pokrok v digitalizaci stavebního řízení a územního plánování či rozvoj digitálních služeb, které podporují konkurenceschopnost a snižují administrativní zátěž pro podnikatele.

„Na rok 2019 jsme schválili rozpočet ve výši dvacet milionů korun, který je určen hlavně pro manažery programu, koordinátory, konzultanty, analytiky a je to určeno pro společnost NAKIT, která je pod Ministerstvem vnitra, plus konkrétní záměry u jednotlivých rezortů, kterých je celkem za 95 milionů korun. Tyto finance si jednotlivé rezorty musí zabezpečit z vlastních rozpočtů, protože si myslíme, že na to mají prostor,“ uvedl premiér Babiš.

U příležitosti oslav státního svátku konce druhé světové války 8. května navrhne vláda prezidentu republiky Miloši Zemanovi celkem 16 jmenování do hodností generálů. Jsou mezi nimi například ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, policejní prezident Jan Švejdar, velitel Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky Radim Řehulka (všichni z hodnosti plukovníka do hodnosti brigádního generála) či generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček (z hodnosti brigádního generála do hodnosti generálmajora). Mezi návrhy jsou i povýšení generálmajora ve výslužbě Emila Bočka do hodnosti armádního generála a jmenování brigádního generála ve výslužbě Miloslava Masopusta do hodnosti generálmajora.

Vláda odsouhlasila také další kroky k realizaci opatření na boj proti suchu na Rakovnicku a na Zlínsku. V případě Rakovnicka vláda akceptovala výsledky studie, která konstatovala, že k vyřešení sucha v regionu bude nutné kromě navržených vodních nádrží Senomaty a Šanov vybudovat i vodní dílo Kryry včetně převodů vody z tohoto vodního díla do povodí Rakovnického a Kolešovického potoka. První etapa realizace navržených opatření má stát odhadem 554 milionů korun. V případě vodního díla Vlachovice na Zlínsku vláda schválila Ministerstvem zemědělství navržený postup při výkupu pozemků pod plánovanou nádrží i v jejím nejbližším okolí i sazby za jednotlivé typy pozemků či objektů. Na majetkoprávní vypořádání pozemků nutných k realizaci tohoto vodního díla vláda vyčlenila maximálně 705 milionů korun. Vodní dílo Vlachovice bude sloužit jako prevence před suchem a nedostatkem vody a jako stěžejní zdroj pitné vody pro oblast Zlínska. 

Vzhledem k velikonočním svátkům se další jednání vlády uskuteční až v pondělí 29. dubna 2019.

Kompletní výsledky dnešního jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-15-dubna-2019-173048/.