Dny otevřených dveří

1. 5. 201911:24

Příležitosti prohlédnout si paláce Úřadu vlády ČR využilo přes 1700 návštěvníků

Ve středu 1. května 2019 Úřad vlády ČR při příležitosti oslav Svátku práce a výročí 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie zpřístupnil veřejnosti Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na pražské Kampě.

Tradičně na návštěvníky čekaly komentované prohlídky reprezentačních prostor obou paláců. Zájemci z řad veřejnosti si mohli vychutnat nejen oslnivé interiéry, výhledy na pražské panorama a v souvislosti s oslavou výročí 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie byly pro návštěvníky připraveny i infostánky Eurocentra, kde se mohli zúčastnit soutěže o drobné dárky s evropskou tematikou.

V Hrzánském paláci, který navštívilo 720 návštěvníků, si kromě reprezentačních prostor a jedinečného výhledu z terasy paláce zájemci mohli prohlédnout také stálou výstavu Symboly republiky. Průvodci taktéž návštěvníky seznámili s historií paláce i jeho nejvýznamnějšími obyvateli, mezi které patřil například Tomáš Garrigue Masaryk. Část předchozího roku sloužil Hrzánský palác po dobu rekonstrukce Strakovy akademie jako náhradní sídlo předsedy vlády a jeho kabinetu. Návštěvníkům se tak naskytla možnost nahlédnout například do Gobelínového sálu, kde probíhala jednání vlády ČR. Podrobnější informace o historii Hrzánského paláce.

Za doprovodu průvodců si 987 návštěvníků prohlédlo Lichtenštejnský palác situovaný u břehu řeky Vltavy na pražské Kampě. Reprezentační prostory v prvním patře paláce nyní slouží zejména k pořádání konferencí a protokolárních akcí. Mezi prostory, které zájemce zaujaly, patřil například Zlatý salonek s nevšedním výhledem na Vltavu nebo Modrý salonek situovaný směrem k Werichově vile. V druhém patře se nachází apartmány určené k ubytování státních delegací a návštěv. V minulosti objekt obýval například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. s princem Filipem či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. V souvislosti s výročím vstupu České republiku do EU zde mohli návštěvníci navíc zhlédnout i tematickou výstavu s názvem Česká republika v EU: 15 let společně. Podrobnější informace o historii Lichtenštejnského paláce.