Aktuálně

8. 5. 201916:18

Premiér Babiš v rámci Dne otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci otevřel výstavu protokolárních darů

U příležitosti Dne vítězství uspořádal Úřad vlády ČR ve středu 8. května 2019 Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. Součástí programu bylo i slavnostní otevření nové výstavy protokolárních darů předsedy vlády za účasti premiéra Andreje Babiše a vedoucí Úřadu vlády ČR Tünde Bartha.

Během svátečního dne navštívilo Lichtenštejnský palác celkem 895 zájemců. Kromě tradiční procházky po reprezentačních prostorách historického paláce na pražské Kampě s odborným výkladem průvodců si měli možnost jako první prohlédnout nově instalovanou výstavu protokolárních darů předsedy vlády ČR. Expozice, připravená Úřadem vlády ČR, přináší více než 50 darů, které premiér Andrej Babiš obdržel během významných zahraničních cest, jež absolvoval od nástupu do funkce. Do dubna 2019 předseda vlády navštívil formou oficiální návštěvy téměř 30 zemí Evropy, Asie, Afriky a Severní Ameriky. Sbírka se bude dál doplňovat.

Výstavu slavnostně zahájil premiér Andrej Babiš. „Dary jsme původně shromažďovali v jedné místnosti na Úřadu vlády, ale pak přišla s tímto nápadem paní Bartha, která se asi inspirovala během návštěvy Francie. Když jsme hledali obraz, který jsem daroval francouzskému prezidentovi, zjistili jsme, že má takovouto sbírku darů. Takže je aspoň máte možnost vidět,“ řekl premiér Babiš přítomným návštěvníkům. Připustil také, že sám některé z vystavených darů dosud ani neviděl. Dary se totiž většinou nepředávají osobně, ale protokolárně. „Asi bych měl začít zase cestovat, aby těch darů bylo víc, abychom to mohli nějak rozšířit,“ zasmál se předseda vlády.