Aktuálně

29. 5. 201916:40

Předseda vlády Andrej Babiš s ministrem obrany Lubomírem Metnarem navštívili veletrh IDET 2019

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019 dnes v Brně slavnostně zahájili předseda vlády Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar. Ocenili, že svou kvalitou dokáže držet krok s dalšími evropskými veletrhy podobného typu a poskytuje tak ideální příležitost pro české zbrojařské firmy ukázat, že patří ke světové špičce.

Při návštěvě pavilonu P a přilehlé plochy brněnského výstaviště si vládní představitelé společně našli cestu jak k expozici Ministerstva obrany a Armády České republiky a státním podnikům, tak k několika významným zástupcům českého obranného průmyslu.

Naši vojáci jsou jedni z nejlepších na světě. Jsme hrdí na naši armádu a jsme hrdí na naše vojáky. Myslím, že občané to oceňují. Máme být na co hrdí, protože naši vojáci mají mimořádné schopnosti. Obranný a bezpečnostní průmysl má v Česku více než stopadesátiletou hrdou tradici. Jen mezi lety 2013 až 2017 vzrostl export našeho vojenského materiálu o neuvěřitelných 450 procent, oproti předchozímu období, a atakuje hranici dvaceti miliard korun ročně,” zhodnotil v projevu premiér Andrej Babiš.

Důležitost domácího průmyslu pro resort obrany dokládá i to, že od května 2018 jsme uzavřeli s českými firmami 72 smluv nad 50 milionů korun celkem za 25 miliard,” doplnil ministr Lubomír Metnar a dodal, že tato čísla tvoří 90 % finančních prostředků všech uzavřených smluv resortu. Jako důkaz zmínil také snahu zapojit v maximální možné míře české společnosti do projektu pořízení nových pásových bojových vozidel pěchoty.

Podpis a předání smluv resortu s českými firmami

Již tradičně se veletrh IDET stal místem oficiálního dovršení dvou smluvních závazků mezi zástupci Ministerstva obrany a jeho českých obchodních partnerů. Za přítomnosti náměstka pověřeného řízením sekce vyzbrojování a akvizic MO Filipa Říhy byla oficiálně předána smlouva se společností Aero Vodochody.

Smlouva na předepsané práce a modernizaci letounů L-159 za 1,6 miliardy korun potvrzuje, jak důležitou roli hrají domácí firmy při budování a udržování našich vojenských schopností,” komentoval náměstek Říha.

Druhou smlouvou podepsanou přímo v expozici MO na brněnském výstavišti je nákup 31 vojenských těžkých terénních vozidel Tatra společnosti Tatra Trucks pro potřeby manipulace a přesun kontejnerů za 500 milionů korun včetně DPH.

Zdroj: Ministerstvo obrany