Aktuálně

18. 6. 201920:23

24. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (10. až 16. června 2019)

Milí čtenáři,

máme před sebou náročný a událostmi nabitý týden. Hlavní pozornost i aktivity budou soustředěny na zasedání Evropské rady, které se koná v Bruselu ve čtvrtek a v pátek a má na programu řadu klíčových témat.

Ještě před tím, než se koncem týdne v Bruselu sejdou lídři EU, proběhnou v Lucemburku jednání Rady EU v celkem třech formacích. Na včerejším zasedání Rady pro zahraniční věci ministři vedli komplexní diskusi o globální strategii EU, o způsobech, jak zlepšit účinnost společné zahraniční a bezpečnostní politiky (SZBP) s ohledem na aktuální geopolitické výzvy, a během pracovního oběda si vyměnili názory s jordánským ministrem zahraničních věcí Ajmánem Safadím ohledně vývoje na Blízkém východě. Dnes probíhají paralelně dvě zasedání Rady.

Ministři zemědělství mají na programu Evropský námořní a rybářský fond na příští programové období 2021 – 2027, aktuální stav společné rybářské politiky a budoucnost společné zemědělské politiky.

Rada pro obecné záležitosti, na které ČR zastupuji tentokrát společně s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem, se věnuje především přípravě Evropské rady, víceletému finančnímu rámci, balíčku k rozšíření v roce 2019 a doporučením pro jednotlivé země v rámci evropského semestru 2019.

V přípravách na zasedání Evropské rady budu zítra pokračovat také v Praze. Nejprve budu o agendě zasedání a pozicích, které na něm bude ČR zastávat, diskutovat s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU na pravidelném briefingu. Poté s panem premiérem představíme program Evropské rady, proces jednání o novém složení orgánů Evropské unie a výsledky voleb do Evropského parlamentu členům poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti.

Ve čtvrtek pak bude v Bruselu zahájeno zasedání Evropské rady. Hlavními a nejsledovanějšími body jednání budou přijetí nové strategické agendy Unie, určující priority EU na období 2019 – 2024, a nominace na nejvyšší unijní posty pro příští institucionální cyklus. Na základě revidovaného negociačního balíčku proběhne také debata o dalším směřování vyjednávání příštího víceletého finančního rámce. Dále se lídři EU budou věnovat dlouhodobé strategii EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, Východnímu partnerství, vztahům Kypru a Turecka, politice rozšíření nebo boji proti dezinformacím a hybridním hrozbám. Několik dalších akcí se uskuteční také na okraj Evropské rady. V pátek to bude eurosummit v rozšířeném formátu a krátké neformální jednání EU-27 k aktuálnímu vývoji v otázce brexitu. Ve čtvrtek se pak krátce sejdou představitelé V4 a dojde k oficiálnímu předání slovenského předsednictví ve V4 České republice.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (10. až 16. června 2019).