Aktuálně

1. 10. 201918:53

31. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (23. až 29. září 2019)

Milí čtenáři,

tento týden jsme v pondělí zahájili brzkou pracovní snídaní s finským předsedou vlády Anttim Rinnem. Hovořili jsme především o aktuálních evropských otázkách, jako je víceletý finanční rámec na období 2021 – 2027, brexit, ochrana klimatu, právní stát nebo dokončování vnitřního trhu. Finsko v tomto pololetí předsedá Radě EU, a tak jsme přirozeně nevynechali ani otázku organizačního a finančního zajištění předsednictví nebo plány na jeho druhou polovinu. V kontextu příprav předsednictví ČR, které připadá na druhou polovinu roku 2022, je pro nás zajímavý důraz Finska na úspornost a ekologičnost, což v praxi znamená například redukci dopravy, využívání digitálních materiálů nebo absenci propagačních předmětů.

V průběhu týdne budeme pečlivě sledovat slyšení jednotlivých kandidátů na komisaře ve výborech Evropského parlamentu. Ta byla zahájena včera a potrvají do 8. října. Každý kandidát je pozván na jedno jediné slyšení před výborem, kterému odpovídá jeho navržené portfolio. Poslanci během něj posuzují nejen odbornou kvalifikaci kandidátů pro dané téma, ale také jejich bezúhonnost a obecně schopnost dostát programu, ke kterému se předsedkyně Ursula von der Leyenová Parlamentu zavázala v červenci při své volbě. Kolegium komisařů jako celek by pak Evropský parlament měl schvalovat na plenární schůzi 23. října. Věru Jourovou čeká společné slyšení tří výborů, pro ústavní záležitosti (AFCO), pro vnitro, spravedlnost a občanské svobody (LIBE) a právního výboru (JURI), příští týden v pondělí.

V pátek se budeme věnovat víceletému finančnímu rámci na období 2021 – 2027, jehož vyjednávání se nyní nachází v klíčové fázi, a specifiky také přímo řízeným programům EU. Prahu navštíví generální ředitel generálního ředitelství Komise pro rozpočet Gert-Jan Koopman a při této příležitosti pořádá Zastoupení Evropské komise mezinárodní konferenci na téma přímo řízených programů EU. O tom, jak úspěšně z nich ČR ve srovnání s jinými členskými zeměmi čerpá, budou hovořit zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, estonského Ministerstva financí nebo Společného výzkumného střediska Komise. Následně se bude program konference věnovat na praktické zkušenosti s jednotlivými programy (Horizont, CEF, LIFE). Odpoledne pak navážeme v Hrzánském paláci jednáním stakeholderů s generálním ředitelem Koopmanem o víceletém finančním rámci. Podíváme se na to, k jakému posunu ve vyjednávání došlo a jak v rozpočtu co nejlépe vyvážit tradiční politiky s novými prioritami.

V Bruselu se na konci týdne setkají ministři životního prostředí. Na programu pátečního jednání Rady pro životní prostředí mají rozpravu o unijní dlouhodobé strategické vizi klimaticky neutrální ekonomiky, nadcházející zasedání konference OSN o změně klimatu COP25, akční program pro životní prostředí nebo oběhové hospodářství.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (23. až 29. září 2019).