Aktuálně

14. 10. 201917:57

Premiér Andrej Babiš přijal předsedu vlády Kambodži Hun Sena

V pondělí 14. října 2019 přijal premiér Andrej Babiš v Kramářově vile kambodžského premiéra Hun Sena. Jednání předsedů vlád a delegací proběhlo formou pracovního oběda.

Předseda vlády České republiky přivítal v Kramářově vile předsedu vlády Kambodžského království Hun Sena. Předmětem jednání byly otázky vzájemných vztahů obou zemí včetně rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. V rámci ekonomické spolupráce se jednání soustředilo na bilaterální obchod, komerční projekty navazující na oblasti pokryté rozvojovou spoluprací či na obrannou spolupráci, premiéři se věnovali také otázce dodržování lidských práv nebo mezinárodním vztahům.

„Mluvili jsme o výstavbě nemocnice a čističky odpadních vod v Kambodži českými firmami. Otevřeli jsme taky možnost spolupráce v obranném průmyslu, Kambodža má například české letouny L39, což vidím jako dobrý styčný bod pro další spolupráci v této oblasti. Kambodža také velice stojí o to, abychom pokračovali v dlouholeté tradici vzdělávací spolupráce. V tehdejším Československu, a následně v České republice, totiž studovaly stovky kambodžských studentů, mezi které patří i kambodžský král Norodom Sihamoni. Velmi si tohoto lidského pouta vážím,“ řekl český premiér po jednání s kambodžskou delegací.

Českou republiku a Kambodžské království také spojuje dlouhodobá aktivní zahraniční rozvojová spolupráce. Kambodža patří mezi šest prioritních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce, která se zaměřuje na oblasti zdravotnictví a vzdělávání nebo na udržitelné nakládání s přírodními zdroji.

„Řekl jsem panu premiérovi Hun Senovi, že si vážíme toho, že Česká rozvojová agentura obdržela v roce 2017 kambodžský královský řád za svou činnost. Velkým přínosem pro rozvojovou spolupráci i pro česko-kambodžské vztahy obecně bylo úspěšné vypořádání dluhu Kambodži vůči ČR v roce 2017, jehož část byla alokována právě na rozvojové projekty,“ zhodnotil Andrej Babiš setkání a témata, o kterých jednali s předsedou vlády Kambodžského království.

Návštěva premiéra Hun Sena byla první na úrovni předsedů vlád, která se mezi Českou republikou a Kambodžským královstvím uskutečnila od vzniku samostatné České republiky.