Aktuálně

15. 10. 201921:49

32. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (7. až 13. října 2019)

Milí čtenáři,

čeká nás náročný týden, zakončený zasedáním Evropské rady v Bruselu. S přípravou na něj tedy logicky souvisí většina mých aktivit a jednání i práce mého týmu.

Ještě před tím, než v Bruselu ve čtvrtek a v pátek k jednacímu stolu zasednou lídři EU, proběhnou v Lucemburku zasedání Rady EU ve třech formacích. Včera jednali ministři zahraničních věcí o aktuálním dění na mezinárodní scéně. Zaměřili se především na vývoj v Sýrii, včetně turecké invaze na severovýchod země, těžební aktivity Turecka ve východním Středomoří, situaci v Afghánistánu po zářijových prezidentských volbách a během pracovního oběda vedli výměnu názorů s ukrajinským ministrem zahraničních věcí Vadimem Pristajkem. Rada pro obecné záležitosti a Rada pro obecné záležitosti dle čl. 50, které zasedají v Lucemburku dnes, se věnují přípravě zasedání Evropské rady, aktuálnímu stavu jednání o brexitu, rozšíření a procesu stabilizace a přidružení v souvislosti s Albánií a Republikou Severní Makedonie.

K tradičním akcím, které mne vždy ve dnech před Evropskou radou čekají, patří informování evropských výborů obou komor Parlamentu ČR o programu zasedání Evropské rady a pozicích, které na něm bude vláda zastávat. Dále je mou milou povinností seznámit s tímto také velvyslance členských států EU v ČR.

Dnes dopoledne jsem diskutovala se senátory ve Výboru pro záležitosti EU. Kromě Evropské rady jsme hovořili o přípravách předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022 a o výroční zprávě Komise za rok 2018 o používání zásad subsidiarity a proporcionality a o vztazích s vnitrostátními parlamenty. Zítra ráno navštívím spolu s panem premiérem poslanecký Výbor pro evropské záležitosti, kde povedeme výměnu názorů k programu zasedání Evropské rady a pozicím, které na něm bude vláda zastávat. Poté se přesunu do Hrzánského paláce, kde se tomuto tématu budu věnovat s velvyslanci členských zemí EU.

Čtvrtek a pátek už bude patřit pouze Evropské radě. Lídři mají na programu jednání celou řadu velmi důležitých témat. Jedním z nejvíce sledovaných bude bezpochyby brexit. Během uplynulého víkendu probíhala intenzivní jednání, nicméně zatím jsou ve hře různé scénáře vývoje, včetně možnosti dalšího prodloužení lhůty dle článku 50 SEU. Dalším zásadním bodem bude diskuze o dlouhodobém rozpočtu EU, a to na základě podkladů a výsledků vyjednávání finského předsednictví. V neposlední řadě by se lídři měli spolu se zvolenou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen věnovat strategické agendě a prioritám pro příští institucionální cyklus (2019 – 2024) a také zahraničně politickým otázkám. Jednání to budou bezpochyby velmi náročná.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (7. až 13. října 2019).