Aktuálně

16. 10. 201914:19

Projev předsedy vlády u příležitosti výročí maďarské revoluce

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš vystoupil ve středu 16. října 2019 na slavnostní recepci pořádané maďarským velvyslanectvím u příležitosti výročí maďarské revoluce s krátkým projevem.

Vaše Excelence, pane velvyslanče, vážené dámy, vážení pánové,

jsem velmi rád, že dnes společně s vámi mohu oslavit státní svátek Maďarska a připomenout si tak jednu z nejvýznamnějších ale zároveň nejtragičtějších událostí maďarské moderní historie, jakým bylo maďarské povstání z roku 1956, neúprosně a krvavě potlačené sovětskými vojsky.

Obrovské odhodlání mnoha občanů Maďarska bojovat za svou svobodu tváří v tvář tehdejšímu režimu a okupantům právem zasluhuje naše uznání. Odkaz maďarské revoluce nám tak dodnes připomíná, že hodnoty svobodného politického sebeurčení a demokratické vlády nikdy nejsou samozřejmostí a je naší povinností je nadále chránit a rozvíjet.

Také s ohledem na letošní 30. výročí pádu železné opony, jehož počátek nás zavádí opět do Maďarska, je zároveň nyní vhodná chvíle k reflexi toho, co se našim zemím v uplynulých dekádách podařilo a co můžeme do budoucna dělat ještě lépe. Rád bych při této příležitosti vyzdvihl úspěšnou spolupráci mezi Českou republikou a Maďarskem. Přestože nesdílíme společnou hranici, pojí nás nesmírná blízkost, opřená mimo jiné právě o podobnou historickou zkušenost a o četné mezilidské kontakty. Velmi často se konají vzájemné návštěvy na nejvyšší politické úrovni, úspěšně se rozvíjí partnerství českých a maďarských měst a obcí či spolupráce v oblasti kultury a také obchodní vztahy.

Chtěl bych dále zdůraznit, jak si vážím naší úzké kooperace v rámci Visegrádské skupiny, které aktuálně předsedá Česká republika, a jež se promítá i do kooperace na úrovni Evropské unie. Jsem si zároveň jist, že se naše současné výborné vztahy budou i nadále prohlubovat v duchu česko-maďarského přátelství a k užitku obou zemí. V tomto kontextu si velmi vážím práce obou zastupitelských úřadů, které na tom mají důležitý podíl.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych na závěr popřál celému Maďarsku a jeho obyvatelům hodně štěstí, zdraví a prosperity!

Andrej Babiš, předseda vlády