Aktuálně

22. 10. 201922:07

33. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (14. až 20. října 2019)

Milí čtenáři,

máme za sebou náročné jednání Evropské rady k řadě důležitých otázek, včetně brexitu, který po víkendovém jednání britského parlamentu zůstává i nadále bedlivě sledovaným tématem. Lídři EU sice ve čtvrtek potvrdili revidovanou dohodu o vystoupení Velké Británie a schválili revidované znění politického prohlášení, britští poslanci se nicméně v sobotu usnesli, že se konkrétní smlouvou o vystoupení budou zabývat až poté, co budou její ustanovení překlopena do britských zákonů. Na to, jak vše dopadne, jaký z možných scénářů se nakonec naplní, si tedy musíme ještě počkat.

Kromě brexitu měla Evropská rada na programu další klíčová témata. Diskuze se vedla o vztazích s Tureckem, mimo jiné s ohledem na vojenskou akci Turecka v severovýchodní Sýrii, o protiprávních vrtných činnostech Turecka v kyperské výlučné ekonomické zóně a také o výsledcích summitu OSN o opatřeních v oblasti klimatu. Důležitá byla výměna názorů o víceletém finančním rámci na období 2021 – 2027, především o celkové úrovni a objemech pro hlavní oblasti politik. K jednání se lídři vrátí na prosincové Evropské radě. V neposlední řadě proběhla diskuze o zahájení přístupových jednání s Albánií a Severní Makedonií, na kterém se bohužel nepodařilo nalézt shodu. Česká republika otevření přístupových jednání jednoznačně podporuje, a tak je pro nás výsledek diskuze zklamáním. Zasedání Evropské rady se zúčastnila také nově zvolená předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, která s lídry hovořila o prioritách EU pro nový institucionální cyklus a strategické agendě.

Vraťme se k dění v tomto týdnu. Ve čtvrtek se v Bruselu koná zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele. Na programu ministři mají politickou debatu o možnostech pro posílení evropských antidiskriminačních opatření a o sladění nabídky a poptávky dovedností v souvislosti s probíhajícími změnami na trhu práce. Věnovat by se měli také sdělení k evropskému semestru 2019. Ve Štrasburku probíhá od pondělí do čtvrtka plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslance čekají dvě klíčová témata, a to brexit a rozpočet EU na rok 2020. Věnovat se budou také výsledkům Evropské rady a zhodnocení pětiletého působení dosavadní Komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Týden v pátek uzavřeme diskuzí v rámci kulatého stolu Národního konventu o EU. V Lichtenštejnském paláci budeme tentokrát hovořit o prioritách ČR v novém institucionálním cyklu a mechanismu jejich prosazování. Věnovat se budeme změnám v postavení jednotlivých institucí EU, vztahům mezi nimi v příštích pěti letech, prioritním oblastem evropské politiky ČR, nebo otázce, které členské země budou pro ČR představovat nejvhodnější partnery k prosazení priorit.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (14. až 20. října 2019).