Aktuálně

28. 10. 201922:01

Premiér se účastnil oslav založení Československa

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se v neděli 27. října zúčastnil slavnostní vojenské přísahy na Hradčanském náměstí v Praze. V pondělí 28. října, při příležitosti 101. výročí vzniku samostatného československého státu, položil premiér věnec u Národního památníku na Vítkově. Poté se na Pražském hradě zúčastnil jmenování generálů a večer udělování státních vyznamenání.

Předseda vlády, ministr obrany, prezident republiky, předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny, zástupci armády i váleční veteráni si pietním aktem na Vítkově připomněli 101. výročí vzniku Československa. „Je to důležité výročí. Musíme si připomínat hlavně lidi, kteří přinesli oběti za vznik naší samostatné republiky,“ dodal Andrej Babiš.

Na Pražském hradě pak prezident Miloš Zeman jmenoval 7 nových generálů. Předseda vlády poblahopřál nově jmenovanému generálovi Radimu Dragounovi, řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Je to zásadní moment ve vaší profesionální kariéře a já vám moc děkuji a blahopřeji. A děkuji vašim manželkám, partnerkám, rodinám, které vám vytváří skvělé zázemí. Já vám děkuji za to, že se staráte a bojujete o bezpečnost našich občanů a naší země,“ řekl premiér Andrej Babiš. Předseda vlády předal nově jmenovanému generálovi Dragounovi pamětní kord.

Následně premiér položil květiny u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Poté zamířil do Kramářovy vily, kde celý den probíhal Den otevřených dveří.

Večer se Andrej Babiš a členové vlády zúčastnili slavnostního předávání nejvyšších státních vyznamenání na Pražském hradě.