Aktuálně

29. 10. 201919:59

34. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (21. až 27. října 2019)

Milí čtenáři,

díky včerejšímu státnímu svátku před sebou máme kratší pracovní týden, který navíc snad bude také o něco klidnější. Nadále se nicméně věnujeme otázce brexitu a pečlivě sledujeme politický vývoj ve Velké Británii. Členské státy EU se včera dohodly, že vyhoví britské žádosti o v pořadí již třetí prodloužení lhůty podle čl. 50 Smlouvy o EU. Formálně musí být toto rozhodnutí ještě potvrzeno písemnou procedurou. Nově má tedy Británie na brexit čas až do konce ledna 2020. EU-27 se dohodla na tak zvaném flexibilním prodloužení lhůty, Britové mohou tedy z EU odejít dříve, pokud bude britským parlamentem smlouva o vystoupení ratifikována dříve.

Pomalu také stále pokračuje sestavování nového kolegia komisařů. Francie minulý týden nominovala nového kandidáta, kterým se stal Thierry Breton, bývalý francouzský ministr financí, ekonomiky a průmyslu (2005-2007). Agenda francouzského komisaře zůstane pravděpodobně i po změně kandidáta nezměněná. Zvolená předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová teď čeká ještě na nového rumunského kandidáta. Nominaci nicméně komplikuje složitá vnitropolitická situace po vyslovení nedůvěry vládě premiérky Viorici Dancilové. Vzhledem k dalšímu odkladu brexitu by svého kandidáta měla nominovat také Velká Británie, neboť až do nového dne vystoupení zůstane členským státem s veškerými právy a povinnostmi, včetně povinnosti navrhnout kandidáta na jmenování členem Komise. Premiér Boris Johnson nicméně opakovaně uvedl, že britského komisaře navrhovat nehodlá.

Rada EU na přelomu října a listopadu, tedy v tomto týdnu, nemá na programu žádné zasedání. Také poslanci Evropského parlamentu nezasedají v Bruselu nebo Štrasburku, ale věnují se takzvané vnější parlamentní činnosti.

Příští týden v úterý se v Praze uskuteční summit Přátel koheze, tedy skupiny kohezních států a států jižního křídla EU, na který se v tomto týdnu velmi pečlivě připravujeme. Hlavním tématem bude postavení politiky v rámci vyjednávání víceletého finančního rámce na období 2021– 2027, tedy jedna z hlavních priorit ČR pro tato vyjednávání, která se nachází v klíčové finální fázi.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (21. až 27. října 2019).