Aktuálně

31. 10. 201910:18

Projev premiéra Babiše na konferenci FT Business Regulation Prague Forum

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš vystoupil ve čtvrtek 31. října v Praze s projevem na konferenci deníku Financial Times Business Regulation Prague Forum.

Vážené dámy, vážení pánové,

velice Vám děkuji za pozvání na tuto akci. Vidím ji jako velice přínosnou, protože o regulaci podnikání musíme stále diskutovat a hledat místa pro zlepšení. Sbíráme podněty, které můžeme využít. Tomu, myslím, velice přispěje i dnešní konference.

To, jakou budeme mít legislativu, pravidla a regulace u nás zásadním způsobem ovlivňuje fungování ekonomiky, a tím i bohatství lidí. Chceme, aby Česká republika byla dobrým místem pro podnikání všech – od živnostníků, přes malé firmy, až po velké korporace a zahraniční investory.

Krátce se na úvod zastavím u zahraničních investorů. Jsme jednou ze zemí s největším podílem přímých zahraničních investic. Často se jedná o významné zaměstnavatele a jejich přínos pro ekonomiku je nezpochybnitelný – historicky k nám zahraniční investoři přinesli know-how, nové technologie a navázali na sebe celou řadu domácích firem, což se pozitivně promítlo do zaměstnanosti. Často se říká, že to jsou pouze montovny. To není dnes již tak docela pravda a děláme vše pro to, aby tomu tak nebylo. Máme za cíl podporovat u nás inovativní výrobce a vytvořit i podmínky pro firmy, které u nás chtějí investovat do výzkumu, vývoje a přicházet s inovacemi. Podařilo se změnit systém investičních pobídek a máme otevřenou náruč pro ty, kdo budou chtít spolupracovat s našimi výzkumnými institucemi a realizovat u nás vyšší přidanou hodnotu. Česká republika je dobrým místem pro podnikání – naše ekonomika je stabilní, máme stále velice dobré absolventy technických vysokých škol, ale i bohatou tradici v řadě odvětví.

 Nejen domácí ale také původem zahraniční investoři to pochopili a své provozy u nás často rozšiřují a přidávají k původně výrobním aktivitám také výzkumně vývojové činnosti. Stále častěji jsou aktivní i v jiných oblastech, podporují místní komunitu, přispívají k udržení kvalitního prostředí v okolí svých závodů, podporují dobrovolnické aktivity svých zaměstnanců, hradí kulturní akce, jsou jednoduše odpovědní vůči společnosti. Tyto investory se nově snažím motivovat i ze své pozice. Poprvé jsem letos rozdal cenu pro Odpovědného investora. Není k tomu potřeba žádná regulace, jen dobrého příkladu, motivace a spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Příkladem této spolupráce zcela jistě je také zřizovaný Národní rozvojový fond. Největší banky operující v ČR přislíbily investovat miliardy do fondu, z něhož se budou financovat veřejné projekty na bázi PPP. A o možnost finančně participovat na tomto fondu se hlásí další společnosti nejen z finančního sektoru. Na tom je vidět, že tento typ partnerství je oboustranně výhodný.

Česká republika je ale na druhou stranu zemí s velkým množstvím malých a středních podniků, které tvoří většinu podnikatelské sféry. Pro ty je tou nejpalčivější otázkou administrativní zátěž. Budeme i nadále pokračovat ve snižování administrativní zátěže podnikatelů, což patří dlouhodobě k prioritám vlády ČR.

Pokud se vrátím zpět k tématu regulací obecně, je dobré podívat se na konkrétní data.

Jednou z cest, jak poměřovat oblast podnikatelského prostředí, je žebříček konkurenceschopnosti od Světového ekonomického fóra (WEF). Tento index hodnotí prostředí 141 ekonomik a poskytuje pohled na jejich produktivitu a prosperitu.

V hodnocení konkurenceschopnosti nejlépe skončil Singapur, dále Spojené státy a třetí Hongkong. Z evropských států je na tom nejlépe Nizozemsko a Švýcarsko. V první desítce je také Německo. Česká republika v tomto hodnocení skončila na 32. místě, první mezi zeměmi Visegrádské skupiny, a již delší dobu se pohybuje okolo 30. místa. Jsme premianty v makroekonomické stabilitě, ale dle tohoto hodnocení zaostáváme v oblastech, jako jsou státní regulace, daně, legislativa, e-government.

 Jiným způsobem, na bázi řady otevřených otázek a odpovědí respondentů, pracuje OECD s indexem PMR – Product Market Regulation, který se opírá o tvrdá data. V něm nedopadla Česká republika vůbec špatně. Podle něj je u nás míra regulace pod průměrem zemí OECD. V roce 2018 se ČR v rámci zemí OECD umístila na 11. místě mezi nejvyspělejšími zeměmi světa.

Toto srovnání velice dobře ukazuje na to, že v určitých oblastech mohou být informace o míře regulace ekonomiky u nás spíše dojmy než fakty, založenými na mezinárodním srovnání tvrdých dat. Taková informace je ale také důležitá, protože i obecné povědomí o tom, jaké je u nás regulatorní prostředí, ovlivňuje jeho výkonnost.

To, že se nyní ubíráme správným směrem, potvrzuje skutečnost, že v roce 2019 několik významných ratingových agentur s mezinárodní působností potvrdilo České republice její stávající vysoký rating A, agentura Moody´s dokonce přistoupila ke zvýšení hodnocení, když ocenila vládní reformy zaměřené především na podporu investic s vyšší přidanou hodnotou a nízké zadlužení.

Pracujeme ale dále. Digitalizace státní správy a sdílení dat mezi subjekty státní správy povede k odstranění mnoha povinností a redukci statistických zjišťování. Nově funguje kupříkladu možnost založit živnost a registrace k daňovým povinnostem online tak, aby podnikatel nemusel chodit po úřadech. Příští rok se připravuje spuštění portálu, který usnadní podnikatelům komunikaci s finančním úřadem.

Stavební řízení je další oblastí, na které se intenzivně pracuje, kde podnikatele trápí jeho složitost a dlouhé lhůty při vyřizování stavebních povolení. V současné době je pro živnostníky jednání se stavebním úřadem spíše noční můrou.  Jsou chystány změny, které proces zjednoduší a zrychlí, tak aby živnostník pouze odevzdal projekt a stavební úřad vyřídil všechna ostatní povinná vyjádření za něj.

Tyto a další úkoly pro snížení administrativní zátěže podnikatelů a snížení regulací nás tedy čekají. O dalších prioritách, aktuálně řešených problémech a plánech do budoucna předpokládám, bude hovořit také pan místopředseda vlády Havlíček.

Děkuji za pozornost.

Andrej Babiš, předseda vlády